Hírek

2006.03.03. 00:00

Löket a bevásárlóturizmusnak

Jövőre akár háromszorosára nőhet a vámmentesen az Európai Unióba hozható áruk értéke. A sör esetében ugyanakkor mennyiségi korlátozást vezetne be az Európai Bizottság.

Tóth Marcella

A jövő év elejétől várhatóan emelkedik a nem európai uniós országokból vámmentesen behozható áruk értékének felső határa. Az Európai Bizottság indítványa alapján a mostani 175 eurós (mintegy 43750 forint) keret légi közlekedés esetén 500 euróra emelkedne (125000 forint), míg azok, akik autóval vagy hajóval érkeznek 220 euró (55000 forint) értékben hozhatnának be árut vámmentesen.
A változtatás miatt a nyugat-európai országok attól tartanak, hogy jelentős vámbevételtől esnének el, a kelet-európai tagállamok pedig attól félnek, hogy esetleg megugrik a bevásárlóturizmus. Emiatt húznák meg máshol a határt az autóval és a repülővel érkezők között, hiszen előbbiek jóval nagyobb mennyiségű árut tudnak behozni. Magyarországon leginkább a határ közelében élők járnak át a szomszédos, nem uniós országokba vásárolni. A magyarok elsősorban háztartási eszközöket és élelmiszereket hoznak be Ukrajnából és Romániából – tudtuk meg Sipos Jenőtől, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnokának (VPOP) szóvivőjétől.
A déli határnál, azaz Szerbia-Montenegrónál és Horvátországnál nem jellemző a bevásárlóturizmus. Ezekbe az országokba jellemzően csak akkor mennek ki a magyarok pénzt költeni, ha egy adott termék ára alacsonyabb, mint itthon. Sipos Jenő szerint nem valószínű, hogy megugrik a bevásárlóturizmus a vámmentesen behozható árumennyiség növelésével, de erre vonatkozó felmérést még nem készítettek.
Az Európai Bizottság a vámmentesen behozható áruk értékhatárának emelésén kívül azt is javasolja, hogy a sörnél viszont vezessenek be mennyiségi korlátozást, a többi alkoholos italhoz hasonlóan. A tervezet szerint a jövőben csak 16 liter sört lehetne behozni unión kívüli országból. Továbbá töröljék el a jelenlegi mennyiségi korlátozást a parfümöknél, ahol a behozható mennyiség jelenleg 50 gramm. A kávé és tea esetében is eltörölnék a mennyiségi korlátokat. Jelenleg 500 gramm kávét vagy 200 gramm kávékivonatot, illetve 100 gramm teát vagy 40 gramm teakivonatot lehet behozni az unióhoz nem tartozó országokból.
Nem változnak a tervek szerint a jövedéki termékekre és az élelmiszerekre vonatkozó szabályok. Kiutazás előtt célszerű az adott ország magyarországi külképviseleténél érdeklődni, vajon milyen korlátozások vannak érvényben a célországokban. Kivihető az általunk összekészített élelmiszercsomag a tejtermék, nyers hús és a házilag készített hentesáru kivételével. Az állati eredetű félkész és késztermék élelmiszerek csak állat-egészségügyi ellenőrzés után hagyhatják el a határt, és csak így jöhetnek be. Ez alól kivételt képeznek az utazásra készített szendvicsek. Az utazásra nyugodtan magunkkal vihetjük a személyes gyógyszereket, mert azok vámmentességet élveznek.
Unión belül a magáncélra vásárolt, nem kereskedelmi célú áruk forgalmát a jövedéki termékeken kívül nem korlátozzák.

Vámmentesen vihető jövedéki termékek unión belül

Dohánytermékek esetén 800 szál cigaretta, 200 darab szivar vagy 400 darab szivarka, 1000 gramm fogyasztási dohány. A szeszes italoknál 110 liter sör, 20 liter gyengébb és 10 liter tömény alkohol, 90 liter bor és pezsgő együttesen. Ezek azonban csak irányadó elvek, az egyes tagállamok szigorúbb szabályokat is meghatározhatnak. Például Ausztriába csak 200 szál cigarettát lehet bevinni a nemzeti adó megfizetése nélkül. Ugyanez a határ érvényes Németországban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Dániában, Belgiumban, Svédországban és Finnországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!