Hírek

2006.03.03. 14:26

A Fidesz szerint egyre rosszabb az ország helyzete

Egyre aggasztóbb az ország gazdasági helyzete, hiszen a kormány nem kormányoz, hanem kampányol; ezért a Fidesz felszólítja a kabinetet: tegyen érdemi lépéseket a gazdaság helyzetének javítása érdekében - mondta Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten. AZ MSZP szerint Varga Mihály arról akarja elterelni a figyelmet, hogy a Fidesznek még mindig nincsen programja.

BAMA

A volt pénzügyminiszter közölte: azok az adatok, amelyek az emberek mindennapi életének alakulását tükrözik, egyre "riasztóbbak". Hozzátette: az unió pénzügyi biztosa szerint az EU-hoz csatlakozott tíz ország közül Magyarországon a "legnehezebb" a költségvetés helyzete. Ezzel egyetértünk - közölte Varga Mihály, megjegyezve: a gondokat egyértelműen jelzik a nemzetközi minősítő intézetektől folyamatosan érkező leminősítések is. "Nem csak külföldön vannak ilyen vélemények, de sajnos belföldön is. Egyre több szektor fogalmazza meg, hogy aggasztó a helyzet" - mondta az ellenzéki politikus. Az "aggasztó" jelek közül Varga Mihály a lakásépítési piacot említette, ahol csökkent a használatba vett lakások és az új lakásépítési engedélyek száma 2005-ben. Ráadásul az épített lakások mérete is csökkent átlagosan hat százalékkal.

További negatív jelnek minősítette a körbetartozásokat. "A magyar csődhányad a legmagasabb az EU tagállamok közül" - mondta. Hozzáfűzte: "ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság (...) a  vállalkozók tekintetében rossz pályán halad. A kormány magára hagyta a hazai vállalkozásokat". Varga Mihály közölte: ennek következménye az lett, hogy - az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint - már meghaladja a 436 ezret a munkanélküliek száma. "Ez rosszabb lett annál, mint amit a Fidesz a plakátokra kiírt" - mondta, hozzátéve: 2002. júniusában a kormányváltáskor 328 ezer volt a munkanélküliek száma. A politikus közölte: az államadósság 2002-ben 8 280 milliárd forint volt, ma már 13 121 milliárd forint, "az az minden magyar  állampolgárra 1,312 millió forint államadósság jut".

Podolák György, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta: Varga Mihály épp akkor akar keseregni a magyar gazdaság állapotán, amikor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közli, tavaly látványos javult a külkereskedelem. A magyar gazdaság, a magyar cégek újból piacokat hódítottak  külföldön, a magyar kivitel szépen nőtt 2005-ben - fogalmazott. A képviselő úgy vélte, hogy "a Fidesz hazugságkampányának" célja nem más, mint hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a Fidesznek még  mindig nincsen programja. A KSH a nap folyamán azt közölte: a külkereskedelmi termékforgalom hiánya tavaly 2,839 milliárd euró volt, szemben az  egy évvel korábbi 3,914 milliárd euróval.

"Elég a depresszióból" - jelentette ki Kóka János gazdasági miniszter, az SZDSZ politikusa a Varga Mihály által elmondottakra reagálva. A miniszter hozzátette: "mivel van világos programunk, ennek végrehajtásán dolgozunk, rendbe tesszük az állam pénzügyeit és békén hagyjuk a gazdaságot, hogy továbbra is dinamikusan fejlődjön, ahogy az elmúlt 10 évben". Mint mondta, erre a munkára szövetkeztek Gyurcsány Ferenccel másfél éve, és ezt akarják folytatni a következő négy évben is.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!