Hírek

2006.03.07. 07:00

Nem tudják eladni az új lakásokat

Van ahol könnyítésekkel, például használt lakás beszámításával próbálnak meg a beruházók megszabadulni ingatlanjaiktól, máshol a kormányváltástól várják a piac fellendülését. Egyelőre a kis lakások eladására van esély.

BAMA

Új lakások építéséhez tavaly 10 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki, mint 2004-ben és 6 százalékkal kevesebb lakás kapott használatba vételi engedélyt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből. Ez azt jelenti, hogy 2005-ben országosan 41 ezer felépített lakás kapott használatba vételi engedélyt, 51 és fél ezer új lakásra adtak építési engedélyt. Azonban míg vidéken 20 százalékkal esett vissza a lakásépítés tavaly, addig a fővárosban 21 százalékkal több új lakást vettek használatba.

Két dolog miatt nehéz eladni ma az új lakásokat, egyrészt az alacsony minőség, másrészt a magas ár miatt - mondta el a reggel.hu-nak Borsi László, az Országos Lakás és Építésiügyi Hivatal elnöke. Jelenleg ugyanis magasabbak annál az árak, mint amit az emberek ki tudnak fizetni. Az ingatlanfejlesztők ezért már egy-két éve elkezdték csökkenteni az áraikat, igaz csak burkolt formában. Így például ingyen konyhabútort vagy garázst kínálnak a lakásokhoz. Az jövőben várhatóan ténylegesen csökkenek az új lakások árai.

Békés megyében a gazdaság és a lakosság anyagi helyzete miatt nagyon nehéz az új lakásokat eladni. Békéscsabán a nagy cégek több mint kétszáz lakást kínálnak pillanatnyilag, vevőt azonban nem találnak. Egy neve elhallgatását kérő építőipari cég vezetője szerint a megszorítások miatt a közeljövőben nem is számíthatnak arra, hogy fellendül a piac. Változást a kormányváltástól vár a szakember. Az érdeklődők zöme 50-70 négyzetméteres lakást keres. Ennél kisebb nem kell, hiszen a megyében nemigen laknak főiskolások, üzletemberek saját lakásban. A nagyobbakat pedig nem tudják megfizetni a vásárlók.

Kecskeméten változatlanul sokkal nehezebb eladni az új lakásokat, mint például három évvel ezelőtt. A legnagyobb az érdeklődés a kisebb lakások iránt, hiszen ezek megfizethetőbbek és a fenntartásuk is olcsóbb. Ezen kívül szintén jobban el lehet adni a magasabb műszaki tartalommal épült lakásokat - még akkor is, ha azok drágábbak. Az áfaváltozás miatt többnyire csökkentek az új építésű lakások árai, de ez túlzott lendületet nem adott a piacnak. Az ingatlanszakértők remélik, hogy a használt lakások piaca megmozdul, hiszen ez egyik feltétele annak, hogy az új lakásépítés ne csökkenjen.

Komárom-Esztergom megyében is túlkínálat van az új lakások terén. Ezért az ingatlanfejlesztők különböző könnyítésekkel, például használt lakás beszámítással próbálják ösztönözni a vevőiket. Az új lakások ára nem csökkent az áfa kulcs mérséklődésének hatására. A használt lakások ára azonban csökkent az utóbbi időszakban.Várhatóan az idei évben nem emelkednek sem az új, sem a használt lakások ára. A panel lakások ára azonban valószínűleg csökken 2006-ban.

Új lakások ára (Ft/négyzetméter)

Budapest: 280-330 ezer

Tatabánya: 200-220 ezer

Tolna megye: 160-220 ezer

Kecskemét: 200-260 ezer

Békéscsaba: 220-300 ezer

Várhatóan az idei évben is folytatódik az a tendencia, hogy vidéken tovább csökkenhet a lakásépítések száma, Budapesten pedig ugyanannyi vagy még több lakást adnak majd át mint tavaly - mondta el Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. Az új lakások ára várhatóan nem emelkedik 2006-ban a túlkínálat miatt, míg a prémium kategóriába tartozó ingatlanok egyre többe kerülnek majd. A vevők a fővárosban elsősorban két típusú, az egy szoba és egy fél szobás, 40 négyzetméter körüli, illetve az egy szoba plusz két fél szobás, 57-60 négyzetméteres új lakást keresik - mondta el Gerő András, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. A szakember szerint nem jellemző, hogy az áfacsökkentés hatására csökkentek volnak az új lakások árai.

Országos szinten továbbra is a főváros az ingatlanpiac motorja, ezenkívül elsősorban a nyugati rész erősödik, illetve Zala megye. Az ország keleti régiójában egyelőre nem jellemző a fellendülés. Egyre kevésbé lehet eladni az új lakásokat Tolna megyében. Jaksáné Kiss Éva, a megye egyik legjelentősebb ingatlanközvetítő cégének tulajdonosa szerint szinte teljesen áll a piac. Míg három évvel ezelőtt vadászni kellett az eladó házakra, lakásokra, most alig-alig van mozgás. Az áfacsökkenéssel nem változtak az eladási árak, viszont a keresletcsökkenés arra készteti az eladókat, hogy olcsóbban adják az ingatlanokat. Minimális kereslet van a kisebb, 40-60 négyzetméteres lakásokra, a nagyobbakra szinte semmi. Hitel és fenntarthatóság szempontjából a mai gazdasági viszonyok között csak a kicsibe mernek belevágni a családok.

Budapest: 280-330 ezer

Tatabánya: 200-220 ezer

Tolna megye: 160-220 ezer

Kecskemét: 200-260 ezer

Békéscsaba: 220-300 ezer -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!