Friss hírek

2006.01.22. 16:25

Beteges a szlovákiai egészségügy

Az egyetlen, amellyel kapcsolatban szinte teljes az elutasítás, az egészségügyi reform. Ez is főleg azért, mert magában foglalja a gyógyítás fizetőssé tételét.

BAMA

Az eredeti elképzelés szerint a csaknem hatezer diagnózis felének gyógyításáért kellene fizetni, írja hétvégi számában az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap. A kormány ugyan a törvényi lehetőség ellenére a mai napig nem merte ezt megtenni, de az utálatot ennek ellenére kiváltotta. Pedig az egészségügyi reform ezenkívül egy sor intézkedéssel igyekezett javítani az évek óta az összeomlás szélén álló szlovák egészségügy helyzetén.

Ennek egyik leglátványosabb elemét a kórházak adósságmentesítése jelentette: állami pénzből kifizették a kórházak adósságait, viszont olyan koncepciót kellett kidolgozniuk, amely garantálta, hogy új adósságokat nem halmoznak fel. Biztosítékként tavaly ősszel törölték azt a megkötést, hogy a hitelezők a kórházakkal szemben nem kezdeményezhetnek csődeljárást, és bírósági végrehajtót sem küldhetnek rájuk.

Az új modell az év végére több dél-szlovákiai kórházat is nehéz helyzetbe juttatott. Dunaszerdahelyen már a személyzet fizetését is csak nagy nehézségekkel folyósítják, mivel egy takarítócég hatalmas összegeket von le rendszeresen a számlájukról. A céggel még a mečiarizmus idején kötöttek nagyon előnytelen szerződést, és ennek terhei alatt nyögnek a mai napig.

Az üggyel kapcsolatban perek folynak, de ez nem zavarja a takarítókat abban, hogy a követelést rendszeresen levonják a kórház számlájáról, írja a napilap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!