Hírek

2006.01.26. 17:08

Büntetik a rongálókat

Debrecenben már két párt is feljelentést tett, amiért választási plakátjaikat megrongálták. Ha jelentős kárt okoznak a rajzolt bajuszok és szemüvegek, akár rács mögé is kerülhet az alkotó.

Nagy Eszter Dóra

Nem számít szabad véleménnyilvánításnak az, ha valaki térítés ellenében kihelyezett választási plakátot rongál meg – figyelmeztetett közleményében a Debreceni Rendőrkapitányság. A hajdú-bihari településen már két párt is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert közterületre kihelyezett plakátjaikat megrongálták. Ha rendőröknek sikerül elfogniuk a tetteseket, az elkövetési értéktől függően szabálysértési- vagy büntetőeljárást indítanak ellenük. Ha a kár nem haladja meg a tízezer forintot, a rongáló pénzbüntetésre számíthat. Kétszázezer forintig egy évig terjedő szabadságvesztésre lehet számítani, e fölött három évig is rács mögé kerülhet a tettes.

Nem csak az számít rongálásnak, ha valaki letépi a hirdetőtábláról a plakátot, de az is, ha átfirkálják azt. A legnagyobb problémát viszont az jelenti, hogy ezeket az eseteket nehéz bizonyítani, eljárás szinte csak akkor indulhat, ha valakit tetten érnek.

Problémát azonban nem csak a rongálók jelentenek,

Budapesten 25 épülettel kevesebb helyre lehet plakátot ragasztani, erről döntött csütörtökön a Fővárosi Önkormányzat.

de az illegális plakátragasztók is. Janocsek Ferenc, a Fővárosi Közterület-Felügyelet szóvivője lapunknak azt mondta: nem kaptak ilyenről még bejelentést, de a kampányolóknak viszonylag tág lehetőségeik vannak a közterületeken elhelyezni plakátjaikat. Janocsek szerint a legtöbb bejelentés akkor érkezik hozzájuk, amikor a kampányt követően a pártoknak el kellene távolítaniuk a plakátokat. A közterület-felügyelők négy éve például tájékoztató levélben figyelmeztették a pártokat kötelezettségükre.

Tiltott ragasztgatás
A választási eljárásról szóló törvény szerint épület falára, kerítésére csak a tulajdonos, bérlő, illetve önkormányzati tulajdon esetén a vagyonkezelői jog gyakorlójának engedélyével lehet plakátot ragasztani. Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületében tilos a plakátragasztás. Egyes középületekre, vagy közterületre a helyi önkormányzat is hozhat olyan rendelkezést, amely nem engedélyezi a plakátolást. A jogszabály tiltja azt is, hogy más jelölő szervezet plakátját eltakarva, leragasztva helyezze el valaki a sajátját.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!