Hírek

2006.01.29. 14:53

Kifosztott a kérdezőbiztosnak álcázott tolvaj

ÓVATLANSÁG Olvasónkhoz becsöngetett egy férfi, aki kérdezőbiztosnak mondta magát. A hölgy beengedte, ám amíg a konyhában szívélyesen kávét főzött neki, az idegen zsebre tette az aranyait.

BAMA

Alapszabály, hogy ne engedjünk be a lakásunkba idegent. Ezt dr. Jármy Tibor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának megbízott vezetője tanácsolja. A gázóra-leolvasó vagy a postás nem okozhat bajt. A közös képviselő segíthet abban, hogy mikor fogadhatjuk őket - mondjuk időpontot egyeztet velük, és jelzi nekünk érkezésüket.

Mit tegyünk, ha idegen csönget be hozzánk? Soha ne tárjuk ki előtte az ajtót! A kisablak, a lánc, a zárható rács arra szolgál, hogy biztonságosan meggyőződjünk, ki keres minket. Manapság egyre gyakrabban jönnek közvéleménykutatók, kérdezőbiztosok, alapítványok munkatársai. Ismerős helyzet, hogy némelyek bekéredzkednek „csak egy pohár vizért”. Munkájukat kínálják a köszörűsök, portékájukat az ószeresek. Hamarosan kopogtatnak a kopogtatócédula-gyűjtők is. Legyünk kételkedők!Önvédelemből ne vegyük készpénznek bemutatkozásukat. Akkor sem, ha igazolványt lobogtatnak, könnyű ugyanis fényképes (ál)dokumentumot gyártani. A legkiszolgáltatottabbak az egyedül élők, köztük a nyugdíjasok. A magányos idős ember jobbára megörül a jó szónak, amit egy idegentől is szívesen fogad. Sajnos gyakran előfordul, hogy bűnözővel van dolga.

A budapesti rendőrség ingyenes vagyonvédelmi szolgálata szívesen ad tanácsot hétköznap 8-16, pénteken 13 óráig, illetve a 266-8666-os telefonszámon.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!