Szertelen

2006.02.02. 09:05

Ki a Temze vizét issza...

Kokain | A májerek és műmájerek szere, a legkegyetlenebb és legédesebb gyilkos, a drogok pezsgője, a legdivatosabb orrbavaló, a legek anyaga. Az Inka Birodalom jogos bosszúja a. Mint a közelmúltban kiderült: Londonban olyan intenzitással fogyasztják a szert, hogy jelenléte már a Temzéből is kimutatható.

BAMA

Amelyből néhány kokainbáró hihetetlen vagyont halmozott fel, ami a topon lévő sztárok, művészek, menedzserek, pénzemberek, luxusprostik szere. A szer, amely tömegeket tett rabszolgájává, mióta hódító körútjára indult. A kokainfüggő - sok szakember szerint - nyomorultabb és szánalmasabb (függőbb), mint a legidültebb alkoholista.

Története. Az első kultúrtörténeti források az inka birodalommal társítják a kokacserje levelének elsődlegesen szakrális használatát. A spanyolok hódítása után hazájából (Dél-Amerika) és a kultikus használatból kikerülve a világ egyik legelterjedtebb kábítószerévé vált. Hiába azonban az évezredes kultúra - a nyugati civilizáció egy csapásra tönkretette a szerekhez való rituális közelítést. Peru fővárosában a fiatalok ugyanolyan káros módon használják a kokaint, mint Amerikában vagy Európa-szerte.
1860-ban egy göttingai vegyész, Albert Niemann izolálta a kokalevél alkaloidját, majd 1884-tol a gyógyászatban is alkalmazták, mint altatót és helyi érzéstelenítőt. Ezt a funkcióját egyébként a mai napig betölti elsődlegesen szemműtéteknél. Sigmund Freud is hosszú, tudományos cikkeket írt a kokain áldásos hatásairól, terápiás felhasználásáról. A kokainhoz kapcsolódó "csodaszer-hiedelem" hívta életre a ma is közkedvelt Coca-colát, ami 1903-ig kokaint is tartalmazott.

Szlengje: kokó, koksz, fehér, hó, coke, kóla, üdítő. Fontos különbséget tenni a kokain és a crack között. A kokain a kokacserje szárított leveléből nyert kivonat; fehér színű kristályos por, melyet kémiai anyagok hozzáadásával állítanak elő. A crack a kokain szabad bázisa (kristályosított formája), fehéres, szürkés színű, kristályos szerkezetű, kavicsokra emlékeztető anyag. Már hazánkban is előfordul mindkét változat. A kokain hőre érzékeny, ezért aki füstben szívja, valójában cracket használ, és nagyon-nagyon rossz úton jár! A kezelésben megjelenő crack-kokain használók száma még meglehetősen csekély, pedig a használó-tábor nem kicsi.

Fogyasztása. A kokaint leggyakrabban orrba szippantva, ritkábban italba keverve vagy intravénásan használják. A cracket elsősorban pipából szívják vagy elfüstölve inhalálják.

Hatása: nagyon intenzív feldobottság, örömérzet (eufória), megnő az önértékelés. "Én vagyok a király" - érzés (ami persze nem lenne rossz, ha nem derülne ki nagyon gyorsan, hogy nem én vagyok a király), megnövekedett testi-szellemi teljesítő képesség, a fáradtság és az étvágy eltűnése, a szexuális vágy fokozódása. Egy ismert amerikai ideggyógyász szerint a kokain olyan hatással van az agyra, mint egy túlterhelt telefonközpont, amelyik nem képes feldolgozni, értékelni a beérkező információkat, impulzusokat. A hatás néhány perc után vagy azonnal jelentkezik - és pár óráig tart. Sok ember számol be arról, hogy a kokain euforizáló hatását megvilágosodott, kitisztult, magabiztos érzésként éli meg. Elmúlik a szorongás, a punnyadás. Intravénás használatnál az igen intenzív euforia flash-ként jelentkezik, szúrása viszont azért veszélyesebb, mert helyi érzéstelenítő hatása miatt, könnyen előfordulhat, hogy mire a használó vénát talál, széttrancsírozza a szöveteket. Volt olyan kliensünk, akinek karjain 1 négyzetcentiméter ép bőr nem volt, csak hegek - emiatt. A két vegyület közötti jelentős különbség, hogy a crack csak kb. fél óráig hat, aztán lehet menni a következő adagért. A vágyódás a szer után ugyanis állandósul.
Nagyobb mennyiségű kokain használata esetén felléphet szorongás, az adott helyzetben indokolatlanul agresszív viselkedés, álmatlanság, verejtékezés, impotencia, felgyorsult pulzus, szabálytalan légzés, végtagok elnehezülése, illetve a másnapossághoz hasonló érzés. A szer rendszeres fogyasztóknál erősen paranoid viselkedést alakíthat ki. Speciális kokain érzékcsalódás az ún. "kokain bogarak", amikor a használó úgy érzi, hogy a bőre alatt bogarak mászkálnak…
 
Hozzászokás: A kokainnak és származékainak (elsősorban a cracknek) van a heroin mellett a legnagyobb addiktív potenciálja, vagyis ez az a szer, amelynél a legnagyobb annak a veszélye, hogy rajta maradunk. Az első kipróbálás nem feltétlenül lesz kellemes, a legtöbben semmit nem éreznek (mint az első cigarettázás vagy alkoholizálás esetében), de hát az ember kitartó - és próbálkozik. Második vagy harmadik próbálkozásra valószínűleg bejön, sőt vannak, akik életük legjobb élményének élik meg a kokainnal való találkozást. Azonban, még ha csak egyszeri kipróbálás volt is a terv, könnyen előfordulhat (annál nagyobb az esélye minél katartikusabbnak éltük meg a hatását), hogy keresni fogjuk a következő alkalmat. Aki pedig keres, az talál: születésnapot, szilvesztert (egyszer van egy évben...) - aztán később péntek esténkénti fáradt gőz kieresztést (csak pénteken, akkor buli van), majd pedig alkalom lehet az is, hogy szerda este van, vagy csütörtök délelőtt (hiszen csak egyszer van egy héten). Ezután pedig már nem kell kreálni az alkalmakat, hanem jön a folyamatos használat.

Függőség: A kokain enyhe fizikai függőséget alakíthat ki, azonban nagyon erős pszichés vágy jelentkezik, amely a hatás újbóli átélésére sarkallja a használót, ezért a használat megismétlődéséhez vezet. A crack esetében ez a hatás még erősebb. A tolerancia ugyanis erősen befigyel - azaz: a vágyott hatás eléréséhez egyre gyakrabban kell használnunk a szert. A kokain súlyos függőséget okoz. Az erre érzékeny ember esélytelen a crack-kokainnal szemben. Folyamatos használatot követően depresszió, álmatlanság, ingerültség, apátia lép fel. A crack még a kokainnál is intenzívebben hat, ugyanakkor hatása rövidebb, ezért még kevesebb idő telik el két használat között (akár óránként, vagy félóránként újabb fogyasztás), a kokainnál is gyorsabban alakít ki függőséget.
 
Az eddigi szereknél nem hivatkoztunk drogra költött pénzre, a kokain esetében azonban erről is beszélni kell. Nem ritka ugyanis - saját klienseinkre gondolva -, hogy használói néhány év alatt sok millió, akár több tízmillió forintot költöttenek el a kokszra. Az biztos, hogy nem tartozik a kevés anyagi ráfordítást igénylő hobbik vagy sportok közé (kb. 15-20000 Ft/g).

A leszokni vágyók gyógykezelése igen nehéz, mivel a crack-kokain hatása gyógyszerekkel nem helyettesíthető, súlyos depresszió jelentkezik, és minden, ami hosszútávon segíthet a szer elhagyásában, végtelenül messze van. A függő személynek minden fárasztó. Állandó drog-éhség közepette kellene neki a 24 órás napokat átvészelni. Szinte lehetetlennek tűnő feladat számára. A leszokáshoz vezető út csak az életmód (szokások, barátok, stb.) teljes megváltoztatásán keresztül működik. A crack-kokain használata is számos testi következménnyel jár. Leggyakoribb a vérnyomás és szívritmus megváltozása, néha fatális körülményekkel. És zárásként annyit, hogy a kokain állítólag a "nehézfiúk" és "nehézlányok" szere, akik ettől lesznek valakik. Ez persze ugyanúgy hülyeség, mint a "merdzsó mizéria" (vagy most az Audi A8 a divat? - nem is tudom) és az iskolás gyerekek cigarettázása. Ezért inkább találj ki mást, találj ki mást, találj ki mást...

Dr. Szemelyácz János - Kovács Ignác
Baranya Megyei Drogambulancia
Az INDIT (Integrált Drogterápiás Intézet),
Drogambulancia, Pécs (7623, Szendrey J. u. 6. - Tel.: 72/315-083) közreműködésével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!