Hírek

2006.02.02. 18:48

Szigorúbb feltételek a verespataki aranybányaterv jóváhagyásához

A verespataki külszíni arany-kitermelési projekt jóváhagyására csak akkor van esély, ha a térségben maradó egyetlen őslakos sem szenved környezeti károsodást, emellett az engedélyezésnek tulajdonjogi feltételei is vannak – szögezte le kedden Sulfina Barbu, a román környezetvédelmi tárca vezetője.

BAMA

 A Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában a miniszter kijelentette: az erdélyi Érchegységben külszíni aranybányát megnyitni akaró kanadai-román vegyes vállalat, a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) környezeti hatástanulmányának meg kell győznie a román környezetvédelmi és vízgazdálkodási minisztériumot arról, hogy a kiszemelt térségből elköltözni nem akaró lakosok közül senki sem szenved majd környezeti kárt.

Barbu – az RMGC képviselőinek korábbi állításaival szemben – hozzátette: a verespataki bányaprojekt jóváhagyása csak azokra a területekre terjedhet ki, amelyekre vonatkozólag a beruházó tulajdonjogi bizonylatokkal, megfelelő birtoklevéllel rendelkezik a környezetvédelmi jóváhagyáshoz szükséges dokumentáció benyújtásának pillanatában. Márpedig köztudott – s erre emlékeztet a hírügynökség is –, hogy a térségbeli lakosok közül több család nem hajlandó eladni házát, telkét és földtulajdonát az RMGC-nek, nem hajlandó máshová költözni. Ilyen értelemben tehát a minisztériumi jóváhagyásnak tulajdonjogi feltételei is vannak.

Az RMGC illetékesei a múlt héten úgy nyilatkoztak: "csak szélsőséges esetben" számolnak azzal, hogy – ha a vállalkozást ellenző helyi lakosság "kemény magjának" képviselői makacsul ragaszkodnak helyben maradásukhoz – a beruházó cég majd módosítja a bányaterv egyes részleteit.

A beruházók illetékesei például nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy megkerüljék Eugen Davidnak (a projektet ellenző helyieket tömörítő Alburnus Maior civil szervezet elnökének) a birtokát. "Ha nem tudjuk meggyőzni őt arról, hogy költözzön el Verespatakról és adja el nekünk a tulajdonában levő területeket, igyekszünk megoldást találni erre az esetre is" – magyarázták a vegyes vállalat külföldi képviselői. Ezekre a kijelentésekre célozva a környezetvédelmi tárca vezetője most kijelentette: az RMGC környezeti hatástanulmánya képtelen lesz bizonyítani, hogy azok a területek is a cég tulajdonát fogják képezni a jövőben, amelyek egyelőre még nincsenek a birtokában.

Az RMGC 80 százalékát birtokló többségi tulajdonos, a kanadai Gabriel Resource az utóbbi hetekben intenzív reklámhadjáratot indított a román elektronikus médiában. Így akarja meggyőzni a román közvéleményt érchegységi vállalkozásának előnyeirôl. A cég a verespataki térségben találkozót is szervezett újságírók számára. E helyszíni szemle alkalmával az RMGC külföldi képviselői azt mondták: projektjük környezeti hatástanulmányát "március 25. táján" nyújtják be a román környezetvédelmi tárcának. Azt is közölték, hogy a kitermelést 2007-ben elindítani szándékozó cég a beruházás számára kiszemelt területnek a felét 2006 januárjáig már felvásárolta. (népújság)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!