Egyéb

2006.02.03. 10:40

Hosszan tartó frissesség és zamatos üdeség

Mentse, ami menthető. Ha nem nézi meg, mit vásárol, vagy nem megfelelően tárolja az élelmiszereket, értékes vitaminok mennek veszendőbe. Útmutatásunk segítségével megmentheti a hasznos tápanyagokat.

BAMA

[caption id="" align="alignright" width="150"] Légmentesen lezárva napokig friss marad a zöldség
[/caption]ALMA: Válasszon kemény, egészséges gyümölcsöt. Kerülje a sérült, barnásan elszíneződött szemeket. A hűtőben egy hónapig is eláll az alma, ha a szemek nem érintkeznek egymással.
BANÁN: Keresse az egészségesen dundi gyümölcsöket, a zöldtől a sötét sárgáig. Minél érettebb a banán, annál barnább, pöttyösebb. Ha éretlen, tárolja szobahőmérsékleten, ha érett, nyitott zacskóban hűtőben.
ÁFONYA: A kemény, kékesszürke, hamvas gyümölcs a legjobb. Kerülje a túl puha vagy éretlen szemeket. Hűtőgépben (mosatlanul) legfeljebb egy hétig áll el.
KÖRTE: Az érett körte kemény, a kocsányánál ruganyos tapintású. Az apróbb pöttyök nem számítanak hibának. Az éretlen szemeket szobahőmérsékleten kosárban, az érettet a hűtőben nejlonzacskóban tárolhatja.
GRÉPFRÚT: A kemény, kerek, nehéz gyümölcs a legjobb. A színe nem lényeges, de a rózsaszínes grépfrút több vitamint tartalmaz. Kerülje a puha, fonnyadt szemeket. Szobahőmérsékleten vagy a hűtőgépben néhány hétig is tárolhatja a gyümölcsöket.
CITROM: Vásároljon kemény, sötétsárga héjú citromokat. Az apróbb egyenetlenségek még nem rontják a minőségét. Kerülje a durva, kiszáradt héjú, túl könnyű gyümölcsöt. Hűtőgépben levegős csomagolásban akár hat hétig is eláll. Ha felvágta, fedje be fóliával a szeleteket.

PARADICSOM: Legjobb a kemény, sima paradicsom. A puha, színtelen, ragyás zöldséget ne vegye meg. Az érett szemek letakarás nélkül hűtőgépben három napig frissek maradnak. A kemény, félérett paradicsomot szobahőmérsékleten, napfénytől védve tárolja. A növekedés közben kirepedt paradicsomot minél hamarabb fel kell használni.
RÉPA: Legjobb, ha közepes méretű, élénk színű, kemény, nem túl rücskös. A túl nagy, gumiszerű répa már nem friss. Nejlonzacskóban két hétig is eláll.
PAPRIKA: A kemény, fényes bőrű példányokat válassza. A fonnyadt, ütődött, esetleg rohadt zöldség még lecsónak sem való. Nejlonzacskóban, hűtőben egy hétig is friss marad.
BURGONYA: Kemény, sima, vékony bőrű fajtát válasszon főtt krumplinak, salátának, a vastagabb héjú sütéshez kiváló. Sose vegyen sérült, csírázásnak indult, zöldre színeződött szemeket. Száraz, hűvös, sötét helyen egy hónapig is eltartható. Ne tegye hűtőgépbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!