Hírek

2006.02.03. 11:31

Túszdráma a fővárosban

Másfél óra után a rendőrségnek sikerült épségben kiszabadítania azt a tíz embert, akit egy 19 éves budapesti férfi ejtett túszul tegnap egy fővárosi családsegítő központban.

Vég Márton

Tíz embert ejtett túszul az a 19 éves fiatalember, aki csütörtök dél körül ment be egy budapesti családsegítő szolgálat helyiségébe. R. István azonban meglepetésre nem segítséget kért, hanem egy riasztópisztolyt rántott elő, amivel az épületben tartózkodó ügyfeleket és alkalmazottakat arra kényszerítette, hogy zárkózzanak be vele az ügyféltérbe. A foglyok szerencséjére a családsegítőbe folyamatosan érkeztek a további ügyfelek, akik közül egyet a túszul ejtetteknek sikerült figyelmeztetniük a veszélyre. A zuglói kapitányságnak végül ez az ügyfél jelentette be a túszejtést.

A rendkívüli helyzet azonnali cselekvést igényelt a rendőröktől, a helyszínre a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) akcióosztálya vonult fel. „Miután körbezártuk az épületet, megpróbáltuk felvenni a túszejtővel a kapcsolatot” – mondta lapunknak Schön Péter. A BRFK szóvivőjének elmondása szerint ez sikerült is, hiszen a tárgyalás után R. István elengedett öt embert. A kerületi járőrökből és kommandósokból álló rendőrcsoport ezt a pillanatot használta fel a behatolásra. A túszejtő a rátörő zsaruktól megrémülve gyakorlatilag ellenállás nélkül adta meg magát. A másfél óráig tartó túszdráma záróakkordjaként a vékony testalkatú, rövid, sötét hajú fiatalembert a földre teperték és megbilincselték. Így a maradék öt túsz is sértetlenül szabadult ki.

„Az akció során lövést sem a túszejtő, sem a rendőrök nem adtak le, így személyi sérülés sem történt” – mondta lapunknak Schön Péter. A szóvivő tájékoztatása szerint mind R. István kihallgatása, mind a férfiakból és nőkből vegyesen álló volt túszok meghallgatása megkezdődött. Ennek lezárultáig hivatalosan nem lehet tudni, hogy mi motiválta a tettest a bűncselekményre. Lapértesülések szerint a családsegítő szolgálatnál ismerték a fiatalembert, mivel a múlt héten már járt náluk. Igaz akkor álláskeresésben kérte a segítségüket. A túszok között szerencsére nem volt gyerek, de az alkalmazottak és az ügyfelek sokkos állapotba kerültek. A fiatalember ellen személyi szabadság megsértése miatt emelnek majd vádat: ez alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!