Egyéb

2006.02.05. 14:21

Elhullott sertéseket adtak el Hernádcécén

Betegségben elhullott sertéseket ettek, illetve értékesítettek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádcévén, ahol a sertéstelep dolgozói a gyanú szerint eladták az állattetemeket.

BAMA

Az encsi rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyben - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság hivatalos honlapján közzétett közleményben. Az eddigi adatok szerint "a hernádcécei sertéstelepről az elhullott sertések tetemeit az ott dolgozók kiviszik, azokat feldolgozás, illetve tovább értékesítés céljából eladják". A nyomozás során már bizonyossá vált, hogy az említett  Borsod-Abaúj-Zempléni település telepéről kerülnek ki elhullott  sertések tetemei, amit saját fogyasztásra, illetve értékesítésre is felhasználtak a helybeliek.

A rendőrség gyanúsítottként hallgatott ki egy hernádcécei férfit, miután a nála végzett házkutatás során bűnjelként húsféleségeket foglaltak le. A húsokat a főállatorvos vizsgálja. Ezt követően derülhet ki: az elhullott állatok húsa egészségre ártalmas közfogyasztási cikknek minősül-e.

Radóczy Mariann, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei ÁNTSZ ügyeletes orvosa vasárnap elmondta az MTI-nek, hogy a környék több településén és Miskolcon, a Búza téri piac pecsenye sütőinél az elmúlt hétvégén ellenőrzéseket végeztek. Összesen 21 vendéglátó és étkeztető egységet vizsgáltak meg, különös hangsúlyt fektetve a húsfélék eredetének igazolására. Valamennyi helyen számlákkal igazolták a hús eredetét, és megbetegedésről sincs az ÁNTSZ-nek tudomása - tette hozzá az orvosnő. A rendőrség elsődleges adatai szerint a hernádcécei sertéstelepen az állatok tüdőgyulladásban, illetve mellhártya-gyulladásban pusztultak el.

Aki ártalmas közfogyasztási cikket forgalomba hoz, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!