Hírek

2006.02.05. 14:35

Tilos a hozamfokozó gyógyszer!

Az idei év eleje mérföldkő az élelmiszer-előállításban és az állattenyésztésben. Az Európai Unió döntése alapján ugyanis végleg tilos az antibiotikus hozamfokozók használata a takarmányozásban. Versenyképességük megőrzése érdekében az unión kívüli országok is követni fogják ezeket a programokat.

L. Z.

Szakemberek szerint azonban sokan nem készültek fel a változó helyzetre. A nagyobb állattartó vállalkozások korábban sem használtak antibiotikumot, mivel termékeiket nem tudták volna külföldön értékesíteni. Az antibiotikumok helyettesítésére ma már természetes hatóanyagú takarmánykiegészítők sora áll az állattartók rendelkezésére, amelyek a jószágok egészséges fejlődését, termékenységük növelését, betegségekkel szembeni ellenálló képességének javítását, végső soron a fogyasztók érdekeit szolgálják. Ennek ellenére a termelők egy része egyelőre tanácstalan. A hazánkban előállított, mintegy 4,5 millió tonnányi takarmánykeverék meghatározó részét a sertés- és baromfitartásban hasznosítják, s várhatóan e két ágazatban lesz legnehezebb az átállás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!