Egyéb

2006.02.05. 14:57

Illatos cseppekbe sűrített természetes aromák

Az illóolajok, aromagyertyák és füstölők nemcsak kellemes hangulatot varázsolnak otthonunkba, de szervezetünk ellenálló képességét is erősítik. Egyes illatok szerelmi vágykeltőként is funkcionálnak. A télen a meghűléses betegségek és a kedvetlenség ellen is kitűnőek.

B. B.

Érzékeink kényeztetésének évezredes történelme van: az illóolajokat már az ókori görögök és egyiptomiak is használták. A császárkori Róma gazdag polgárainak testét a rabszolgák különféle olajokkal és jellegzetes illatú fűszernövényekkel dörzsölték be. Bizonyára ismerték az afrodiziákumként számon tartott illatos olajokat is, amelyek manapság újra divatosak. Elsősorban az orientális, keleties illatok hoznak szerelmes hangulatba bennünket, amelyek olyan alapanyagokat tartalmaznak, mint a borostyán, a vanília, a tömjén, a szantál, a fűszerek és az édes virágillatok. Az egzotikus nevű ilang-ilang is csábító aromájáról ismert, néhány csepp rózsa- vagy jázminolajjal keverve még karakteresebbé varázsolhatjuk. Emellett a magas vérnyomást is csökkenti. A bergamott a depresszió kezelésében, a boróka pedig a stressz enyhítésében segít, míg a bors a téli hónapokra jellemző kedvetlenséget töri meg. A fahéj is használható természetes feszültségoldásra, és enyhe afrodiziákumként is.

[caption id="" align="alignright" width="150"] A párologtató lakásunk dísze lehet.
[/caption]A borsmenta ugyancsak vidám illat, az aromaterápia hívei szerint segít a depressziós tünetek enyhítésében, de megfázás, migrénes fejfájás és izomfájdalmak ellen is bevethető. A cédrusfából nyert olaj és a levendula kiváló ingerültség- és stresszoldó. A terhesség alatt a hölgyek érzékenyebbek bizonyos szagokra, illatokra. Ha nem akarnak lemondani az illóolajok használatáról, fontos tudniuk, hogy kilenc hónapig vérzésmegindító hatásuk miatt ne használják a következőket: ánizs, bazsalikom, boróka, borsmenta, ciprus, fahéj, izsóp, kakukkfű, kámfor, majoránna, mirha, borsfű, rozmaring, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, zsálya. A terhesség első hónapjaiban jelentkező émelygést enyhíti a levendula- és a kamillaolaj.

Frissít és feldob a citrom, a bergamott, a jázmin, a szantál és a rózsafa. A kismamák súlyos pocakjuk miatt kialakuló hát- és derékfájás ellen keverjenek masszázsolajhoz néhány csepp kamilla-, geránium- vagy levendulaolajat. A terhességi csíkok ellen pedig mandarinból és narancsvirágból nyert olajjal harcolhatnak. A szülés utáni kimerültséget a rozmaring, a kamilla, a levendula, a majoránna és a jázmin oldja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!