Friss hírek

2006.02.07. 10:46

Jön az internetes detektív

Az internet szabad hozzáférhetősége sokakat csábít arra, hogy gátlás nélkül felhasználják a mások által készített fotókat, megfogalmazott írásokat vagy megkomponált zenéket. Ennek hamarosan vége. Az egyik német intézet a közeljövőben útjára indítja a szellemi termékek ellopását kiszimatoló internetes detektívet.

BAMA

Ez a detektív persze nem visel ballonkabátot és nincsen nagyító a kezében. Egy ügyes kereső programról van szó, amelyet a grafikus adatfeldolgozásra szakosodott németországi Fraunhofer-Institut für Graphische Datenverarbeitung (IGD) intézet munkatársai dolgoztak ki. A programot kifejlesztő csoport vezetője az osztrák Kurier című lapnak elmondta, hogy egyedül Németországban évente 30 milliárd eurónyi olyan szellemi terméket tulajdonítanak el az interneten keresztül, amelyért egyébként jogdíjat kellene fizetni. Ez tarthatatlan állapot, viszont az illegális másolatok megkeresésére eddig körülbelül annyi esélyük volt a szerzőknek, mint egy tűt megtalálni a szénakazalban.

Az IDG iDetective programja azonban gyorsan és automatikusan fésüli át az internetet a megrendelő szempontjai szerint. A programnak „meg lehet mondani”, milyen fogalmakra, képekre, hangzó anyagokra vagy vízjelekre keressen, illetve azt, hogy milyen jellegű oldalakon kezdjen nyomozásba. A találatokat kilistázza, amely alapján meg lehet állapítani, hogy megsértették-e a szerzői jogot vagy sem, és be lehet azonosítani, hogy ki volt a tettes. A lista segítségével el lehet indítani az eljárást a szellemi kalózok ellen. A német intézet projektvezetője a lap kérdésére azt még nem tudta megmondani, hogy mikor kerül a program kereskedelmi forgalomba. Egyelőre inkább azt fontolgatják, nyilatkozott, hogy náluk megrendelhető szolgáltatás formájában értékesítik az új találmányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!