Hírek

2006.02.09. 00:00

Óvatosságra inti az utazókat a külügy

Az Iszlám Konferencia Szervezete, az Európai Unió és az ENSZ közösen szólított fel nyugalomra és párbeszédre a Mohamed-karikatúrák ügyében kirobbant erőszakos akciók kapcsán.

BAMA

12 dán prófétagúnyrajz mellett francia rajzolók Mohamed-karikatúráit is közölte tegnap a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap. A 16 oldalas párizsi újság 11 oldalt szentelt az először szeptember 30-án a Jyllands-Posten nevű dán napilapban megjelent összes Mohamed-karikatúrának, az iszlám vallás alapítójáról készült és egyéb vallásokat kifigurázó francia gúnyrajzoknak, valamint több elemző és vitairatnak.
Az újság címoldalán magába roskadva Mohamed látható, aki arcát kezével eltakarva sír, és arra panaszkodik: „Nehéz, ha bunkók szeretik az embert”.

Hebronban szerdán mintegy 300 palesztin támadta meg egy nemzetközi megfigyelőszervezet épületét az európai lapokban megjelent Mohamed-karikatúrák miatti tiltakozásul. Többen kővel és palackokkal dobálták meg az épületet, betörték ablakait, és szemtanúk szerint megpróbálták felgyújtani. A misszió ütközőként szolgál a feszült légkörű ciszjordániai város palesztinok, illetve zsidó telepesek lakta részei között. Azután hozták létre, hogy egy zsidó telepes 1994-ben lemészárolt 29 imádkozó palesztint a Pátriárkák Sírjánál.

Az afgán rendőrség a Mohamed-karikatúrák ellen tiltakozók tömegébe lőtt az ország déli részén fekvő Kalat városban, amikor a tüntetők egy amerikai katonai támaszponthoz akartak vonulni. Az ország legfőbb muzulmán papi tanácsa a negyedik napja tartó erőszak beszünteté-
sére kérte a lakosságot. Rádióban és televízióban közzétett felhívásuk szerint a muszlim hívőknek joguk van tüntetni a prófétát gyalázó gúnyrajzok ellen, de nincs joguk erőszakhoz folyamodni.

Érdemes tiszteletben tartani a helyi szokásokat

A Külügyminisztérium szerint a magyarokat nem fenyegeti veszély az arab országokban. A tárca ugyanakkor honlapján nagyobb óvatosságra figyelmeztet. Azt javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokban a magyarok tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, kerüljék a tömegdemonstrációk színhelyeit, tartsák tiszteletben a helyi szokásokat.

Érdemes tiszteletben tartani a helyi szokásokat A Külügyminisztérium szerint a magyarokat nem fenyegeti veszély az arab országokban. A tárca ugyanakkor honlapján nagyobb óvatosságra figyelmeztet. Azt javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokban a magyarok tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, kerüljék a tömegdemonstrációk színhelyeit, tartsák tiszteletben a helyi szokásokat. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!