Egyéb

2006.02.09. 00:00

Csak tizennyolc éven felülieknek?

Nem lehet pontosan tudni, mikor jelent meg az első erotikus tartalmú weboldal, de gyanítható: szinte egybeesik az internet születésével. Manapság ezek a site-ok (akarva-akaratlanul) életünk részei lettek – az elemzők új szexuális forradalomról is beszélnek.

Fülöp Zoltán

„Az internet szinte egyáltalán nem kínál valóban újszerű tartalmat, és igazán hasznos információkból is keveset szolgáltat, az emberek többsége csupán pornóképek nézegetésére használja” – nyilatkozta néhány éve Körmendy-Ékes Judit, az ORTT akkori elnöke egy a tartalomszolgáltatók felelősségéről szóló vita kapcsán. Anélkül, hogy a kijelentés igazságtartalmát megkérdőjeleznénk, a mondat második felének valóságát (részben) elismerhetjük: az internet legnépszerűbb oldalai a mai napig az erotikus tartalmat kínáló webhelyek.

A siker egyértelműen az ismeretlenségből eredeztethető: az internet ugyanis biztosítja a felhasználónak, hogy teljesen névtelenül és arctalanul jusson hozzá erotikus tartalomhoz. Ráadásul a kínálat sem hagy kívánnivalót maga után: a látogató bármilyen igényeit a háló  könnyedén kielégíti, a művészi fotóktól az extrém kívánságokig, bármit megtalálhatnak. Az erotikát keresnünk sem kell: lépten-nyomon – akár felugró hirdetések, akár körlevelek, akár gépünkre települő férgek formájában – belebotlunk. Egy tavalyi felmérés adatai szerint a megkérdezett amerikai tinédzserek 91 százaléka házi feladata készítése során vagy egyszerű szörfölés közben bukkant pornográfiára.

Természetesen mi, magyarok sem vagyunk elmaradva a világtól: jelenleg több ezer erotikus oldalt találhatunk percek alatt bármelyik helyi tartalomszolgáltatónál. Nehéz azonban a különbségtétel, mivel a magyar oldalak gazdái szemlátomást általában úgy gondolkodnak, hogy a látogató úgyis csak a tartalom miatt jön ide, felesleges a látványra időt pocsékolni. Így a kínálat szinte ugyanaz mindenütt: fotók, videók, élő kamera, chat, fórum, s néhány helyen társkereső.

A leghangsúlyosabb szűrő természetesen a pénz: a professzionálisabb webhelyek az ingyenes részt „beetetésre” használják, a komolyabb tartalmak már csak bizonyos öszszegek befizetése mellett érhetők el. Elemzők egyébként a jelenlegi tendencia megfordulását, azaz az erotikus oldalak népszerűségének csökkenését jósolják. A felhasználók ugyanis már most egyre kevesebb időt fordítanak a szexuális jellegű oldalak felkutatására. Amint azt az egyik tanulmány is megállapította: „A felhasználók úgy hagyták ott a szexoldalakat, mint a kisgyerek a tegnapi játékot, s egyre inkább olyan dolgokkal kezdenek foglalkozni, amelyek közelebb vannak a realitáshoz, például a vállalkozás és az utazás. Fontos szerepet játszik a pszichés tényező: a szex az interneten teljesen megszokott dolog lett – és így elvesztette varázsát”.

Jogilag nehéz fogást találni a szolgáltatókon

Az erotikus oldalak többsége egy végtelenül egyszerű szöveges szűrőt tesz a valós tartalom elé, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy „a következő oldalak erotikus tartalmúak, ezért megtekintésüket csak 18 éven felülieknek ajánljuk!” Nyilvánvaló azonban, hogy ez a felszólítás leginkább ironikusnak mondható: a tartalomszolgáltató ugyanis egyáltalán nem kap arról információt, hogy a belépő valóban elérte-e már ezt a kort – a felelősséget viszont elméletileg ezzel elháríthatja magáról. Dr. Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszékének oktatója kérdésünkre elmondta: Magyarországon nincs egyértelmű törvényi szabályozás az internetes tartalomszolgáltatásra – ellentétben más médiumokkal, így például a televízióval, ahol bizonyos műsorokat csak este kilenc, illetve tizenegy után szabad bemutatni. Ráadásul az Európai Unió is egyre inkább az önszabályozás mellett foglal állást, és legfeljebb technikai szűrők alkalmazását javasolja.

Dr. Polyák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszékének oktatója kérdésünkre elmondta: Magyarországon nincs egyértelmű törvényi szabályozás az internetes tartalomszolgáltatásra – ellentétben más médiumokkal, így például a televízióval, ahol bizonyos műsorokat csak este kilenc, illetve tizenegy után szabad bemutatni. Ráadásul az Európai Unió is egyre inkább az önszabályozás mellett foglal állást, és legfeljebb technikai szűrők alkalmazását javasolja. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!