Friss hírek

2006.02.09. 16:06

Nem meteorit pusztította el a dinókat

Mégsem meteorit becsapódása okozta a dinoszauruszok kihalását 65 millió évvel ezelőtt, állapították meg orosz és osztrák tudósok. Az újabb kutatások szerint arzén és mérgező nehézfémek végeztek az óriási őslényekkel.

BAMA

A tudósok nem a meteorit Földbe csapódásában kételkednek, hanem azt állítják, hogy amikor az égitest a Föld felszínébe csapódott, a dinók már kipusztultak. A bécsi Természettörténeti Múzeumban csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót az osztrák múzeum és az Orosz Tudományos Akadémia munkatársaiból álló kutatócsoport felfedezéséről. A tudósok az ausztriai Stájerországban a földtörténeti kréta- és harmadkor határán keletkezett földréteget vizsgálva jutottak erre a megállapításra. Ebben a korszakban a földgolyó hatalmas természeti csapásokat szenvedett el, és ekkor pusztult ki több szárazföldi és tengeri állatfaj, közöttük ezek szerint a dinoszaurusz is. A stájerországi Eisenwurzenben az említett földrétegben nagy mennyiségű arzént, ezredmilliméter átmérőjű fémszemcséket - aranyat, rezet, ólmot és krómot - találtak. Ezek minden bizonnyal vulkánkitörés következtében kerültek a talajba. A vizsgált földrétegben az is megfigyelhető, mondták el a kutatók az osztrák Kurier lap beszámolója szerint, hogy ahol nagyobb mennyiségben vannak a talajban ezek a mérgező anyagok, ott egyre kevesebb élőlénymaradvány bukkan elő. Ráadásul élesen ketté válik a vizsgált réteg alsó és felső felének az összetétele. A felső rétegben megtalálták a meteorbecsapódásra utaló nikkeldarabokat, vas-nikkel ötvözetet, sőt gyémántdarabokat. Ebből azt állapították meg,, hogy a vulkánkitörés, majd a későbbi meteorbecsapódás között 500-800 év telhetett el. Az égitest Födre érkezésekor azonban már a legtöbb állatfaj, velük együtt a dinoszaurusz is kipusztult a vulkánkitörésből származó mérgező anyagoktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!