Közélet

2006.02.11. 14:34

Bőven akad hal, dúskálnak a vidrák

Baranya | Az egész megyében keseregnek a halász- és horgásztavak üzemeltetői, hogy a téli hidegben lelassult, alvó halállományt szinte módszeresen falják fel a vidrák. A nagy étvágyú jószágok szigorúan védettek, így nincs ellenük védekezés.

BAMA

Gerst János, a fekedi halastó tulajdonosa el van keseredve:
– Nagyon garázdálkodnak a vidrák most a télen. A héten is, egy éjszaka alatt öt halat kihoztak a tó tetejére, a jégre. Ott feküdtek, letépett fejjel, megrágva. És mindent szeretnek, harcsát, süllőt, a kisebb amúrt és csukát egyaránt.

A Pécsi Horgászegyesület részéről Székely Miklós is meg tudta erősíteni, hogy szinte minden tó körül élnek vidrák, legalább egy-egy család, akik komoly károkat okoznak, de nincs mit tenni, együtt kell velük élni.

A Duna-Dráva Nemzeti Park zoológusa, Gáborik Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy télen a természetes vizekben marad elég oxigén, de a túltelepített halastavakban kevésbé, ezért kell azokat rendszeresen lékelni – és ott könnyűszerrel bejut a vidra.
További részletek a Dunántúli Napló Vasárnap Reggelben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!