Egyéb

2006.02.16. 00:00

Kevesen fotóznak mobiltelefonnal

F. Z.


Új mobiltelefon vásárlásakor sokaknál még mindig fontos szempont a beépített kamera felbontása. Egy friss felmérés azonban azt mutatja, a megvett készülékeknek csak nagyon kis hányadával fényképeznek a tulajdonosok. Az In-Stat által közzétett adatok szerint a beépített kamerával rendelkező mobiltelefonok felhasználói közül csak minden harmadik készít képeket.
„Azok az emberek, akiknek még nincs kamerás telefonja, nagyon lelkesek, hogyan használják majd ki ezt a képességet” – mondta David Chamberlain, az In-Stat elemzője. „Azonban amikor használni kezdik az új készüléküket, a gyenge képminőség, a lassú hálózat és a képkészítés bonyolultsága elriasztja őket.”
Az In-Stat adatai szerint a kamerás telefon vásárlását tervezők 60 százaléka számít rá, hogy az elkészített képeket majd MMS-ben elküldi ismerőseinek, azonban a kamerás telefontulajdonosoknak végül csak kevesebb mint harmada használja ki ezt a szolgáltatást. A piackutató cég szerint a felhasználók leginkább a képek gyenge minősége miatt maradnak távol a fotózástól és MMS-küldéstől, erről részben a telefonokba épített kis felbontású optika, másrészt a kijelzők kis mérete és felbontása tehető felelőssé. Nem elhanyagolható természetesen az a szempont sem, hogy folyamatosan zuhan a digitális fényképezők ára: ma már szinte olcsóbban kapunk néhány megapixeles fényképezőt, mint  egy hagyományos, filmmel dolgozó eldobhatót.
Mindazonáltal az eladásokban nem érződik a kihasználatlanság: 2005-ben világszerte 365 millió kamerás telefon talált gazdára, és ezen készülékek részesedése meghaladta a 45 százalékot. Az előrejelzések szerint idén már 475 millió kamerás mobilt fognak eladni, ennek következtében az említett részesedés körülbelül 54 százalékra fog emelkedni. 2009-ben még ennél is több, mintegy 910 millió kamerás készülék eladását tervezik, és ekkorra már várhatóan négyből három új mobil fényképezős lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!