Friss hírek

2006.02.16. 07:31

Májusban kezdődnek az uniós "előellenőrzések"

A határőrség felkészült arra, hogy Magyarország 2007-ben csatlakozik a schengeni egyezményhez, s már várja a májusban kezdődő uniós "előellenőrzéseket" - jelentette ki szerdán a határőrség országos parancsnoka, aki az Orosházi Határőr Igazgatóság évértékelő értekezletén vett részt.

BAMA

Az elmúlt három esztendőben már megtörténtek a schengeni egyezmény betartásához szükséges szakmai, személyi, szervezeti fejlesztések, melyekhez az Európai Unió biztosított forrásokat - mondta Béndek József altábornagy, aki hozzátette: a határőrség ebből a keretből 240 milliárd forintot használt fel.

A felkészülés hamarosan esedékes uniós "előellenőrzéseiről" szólva az altábornagy megjegyezte, hogy azokat a szárazföldi határterületen májusban, a légi határátkelőkön pedig júniusban végzi el az illetékes uniós testület.

Béndek József az MTI kérdésére elmondta, hogy a határőrség vezetői figyelemmel kísérik a kishatárforgalom felújításáról folyó brüsszeli döntéshozó folyamatot. Ha elfogadják az ezzel kapcsolatos előterjesztést, a rendészeti szervezet fokozottabb "mélységi ellenőrzést" végez majd az ukrán és a szerb határszakaszok 35-50-es körzetében.

A 2005-ös évet értékelve a tábornok hangsúlyozta: a határőrség egyre nagyobb szerepet tölt be a közrend, közbiztonság megőrzésében. Ennek jele, hogy a szervezet által koordinált vezetői integrációs rendszer - amelynek tagja még a rendőrség, a bevándorlási hivatal, a VPOP és az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség is - tavaly 10 ezer jogsértő cselekményt fedett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!