Friss hírek

2006.02.16. 07:33

Esküt tettek a fővárosi választási szervek tagjai

A Fővárosi Közgyűlés keddi rendkívüli ülésén, a törvényi határidő lejárta előtt egy nappal választotta meg a 32 egyéni országgyűlési választókerület és a fővárosi Választási Bizottság tagjait és póttagjait.

BAMA

A testületekbe három rendes és két póttagot választottak a kormánypártiak és a velük együtt szavazó MDF-esek voksaival. A Fidesz-MKDSZ és a MIÉP nemmel voksolt.

A jogi bizottság fideszes elnöke szerint szerencsés lett volna, ha a főjegyző a javaslatairól előzetesen egyeztet a közgyűlési frakciókkal annak ellenére, hogy a törvény ezt nem írja elő. Emlékeztetett rá, hogy a belügyminiszter is egyeztetett az Országos Választási Bizottság tagjaival.

Tiba Zsolt főjegyző közölte, hogy eltérő a helyzet a területi és az országos választási szervek választásánál. Leszögezte: elvi álláspontja, hogy nem egyeztet a pártokkal a független választási szervek tagjairól.

A választási bizottságok tagjainak többsége nem változott, de a főjegyző felhívta a figyelmet arra, hogy egyre nehezebb a kerületekben jelölteket találni.

Demszky Gábor az eskütétel előtt hangsúlyozta, hogy a választási bizottságoknak nem csak az eredmény megállapítása, hanem a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, az ártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének a helyreállítása is a feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!