Hírek

2006.02.20. 10:48

Támogatja a Velencei Bizottság a kisebbségi törtvényt

"A Velencei Bizottság aggódva figyeli a felerősödő nacionalista hangulatkeltést, amely nem vet jó fényt Romániára a külföldi megítélésében" - fejtette ki Gianni Buquicchio, a Velencei Bizottság főtitkára hétvégi bukaresti látogatásán.

BAMA

A Markó Attila kisebbségügyi államtitkárral folytatott megbeszélésén a nemzetközi szervezet képviselője kifejezte reményét, hogy mielőbb megszűnnek a kisebbségi törvénytervezetet övező viták, mivel ez jó és Romániának fontos törvény.

A Kisebbségi Hivatal vezetőjeként Markó Attila kiemelte: a nemzeti kisebbségek közös érdeke a törvény elfogadása, ehhez azonban a kormánykoalíció minden tagjának támogatása kell. "További egyeztetésekre van szükség, és az RMDSZ a többi kisebbséggel együtt nyitott ebben a kérdésben. Ahhoz azonban nem járulhatunk hozzá, hogy az autonómia intézményrendszerét és az ahhoz kapcsolódó döntési jogosítványokat kiiktassák a tervezetből" - szögezte le Markó Attila.

A Velencei Bizottság figyeli a kisebbségi törvény parlamenti vitájának alakulását, és továbbra is hajlandó szakmai segítséget nyújtani azért, hogy a törvényt elfogadják. A bizottság főtitkára Traian Basescu államelnök néhány tanácsosával is találkozott, és felmerült a gondolat, hogy szükség lenne egy kisebbségi tanácsosra. Markó Béla miniszterelnök-helyettes megköszönte a Velencei Bizottság hozzájárulását számos román törvény kidolgozásához, és elmondta, ezt az együttműködést a jövőre nézve is nagyon fontosnak tartja. (úmsz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!