Hírek

2006.02.21. 18:55

Elfogták Ratko Mladicot?

A Tanjug belgrádi hírügynökség jelentése szerint a szerbiai hatóságok elfogták a világ egyik legkeresettebb bűnözőjének számító Ratko Mladic volt hadseregtábornokot.

F. K.

[caption id="" align="aligncenter" width="220"] Megkapta az ötmillió dollárt?
[/caption]

A hírügynökség értesüléseit kedd estig hivatalosan nem erősítették meg. A „szrebrenicai mészáros” évek óta bújkált Dél- és Közép-Szerbiában.
Ratko Mladic tábornok részt vett a Horvátország ellen folytatott szerb offenzívában és ő vezette a boszniai szerb köztársaság haderőit is.

A Hágai Nemzetközi Bíróság olyan háborús bűntettek elkövetésével vádolja, mint a gorazdei és a srebrenicai mészárlás. Srebrenica 1995-ben jutott a szerb katonák kezére, miután a bosnyákok éveken keresztül védték elkeseredetten a várost, amelyet a holland ENSZ katonák szeme láttára foglaltak el.

A szerb hadsereg ezután lemészárolta a bosnyák védőket és a város férfilakosságát. A tömeggyilkosságnak több ezer bosnyák férfi és gyermek esett áldozatul.

Kedden késő este a szerb hatóságok cáfolták Mladic elfogásának hírét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!