Hírek

2006.02.22. 00:00

Ismét pénz áll a házhoz

Március elején indul az utóbbi évek egyik legsikeresebb lakossági pályázata. Vissza nem térítendő támogatással segítik a nyílászárók cseréjét.

Tóth Marcella

Március 10-től ismét lehet jelentkezni a Nemzeti Energiatakarékossági Programra, amelynek keretében támogatás kérhető a régi nyílászárók cseréjére, utólagos hőszigetelésre, melegvíz- és fűtéskorszerűsítésre. Magánszemélyeknél a támogatás maximuma bruttó 300 ezer forint, ha az említettek közül az egyik beruházást választják. Ha több típusúba is belevágnak, akkor legfeljebb 600 ezer forintot kaphatnak. Társasházaknál a támogatás maximuma 200 ezer, illetve 400 ezer forint lakásonként.

„Erre a programra csak az 1994 előtt, hagyományos technológiával épített házak tulajdonosai jelentkezhetnek, a panellakásokban élők nem” – mondta el a reggel.hu-nak Harmund Mónika, az Energiaközpont Kht. programigazgatója. A pályázathoz minimálisan az összköltség egyharmadával kell rendelkezni, a fennmaradó hányad hitelből is  fedezhető. A beépített anyagoknak meg kell felelniük bizonyos műszaki követelményeknek. Megújuló energiaforrás létesítéséhez csak magánszemélyek kérhetnek támogatást. A támogatás értéke napkollektornál legfeljebb 300, míg más beruházásnál 500 ezer forint.

A pályázatokra egy formanyomtatvány kitöltésével lehet jelentkezni, amely hamarosan letölthető lesz az Energiaközpont Kht., illetve a gazdasági minisztérium honlapjáról is. Az igénylőlap az Energiaközpont Kht. irodájából is beszerezhető lesz. A kitöltött formanyomtatványt és a beruházás árajánlatát, valamint egy eredeti tulajdonlapot kell postán elküldeni az Energiaközpont Kht.-nek. Az összes papírt két példányban kell eljuttatni, egy eredetit és egy másolatot. Ha támogatható a beruházás, akkor a két fél erről szerződést köt. A munka elvégzése után el kell küldeni a számlák másolatát a kht.-nek, ezt követően utalják át a támogatást. Be lehet nyújtani olyan számlát is, amely csak az anyagról szól, a beépítésről nem, de ez esetben indokolni kell, hogy miért nem szakember szerelte be azt.

Akik támogatást kapnak lakásuk korszerűsítésére, számíthatnak arra, hogy az Energiaközpont Kht. utólag ellenőrzi a felhasználást. A beruházások öt százalékát kötelező szúrópróbaszerűen ellenőrizni. „Egy átlagos, száz négyzetméteres családi háznál a nyílászárók körülbelül egymillió forintba kerülnek, ehhez jön még a beépítés, amely mintegy százezer forint” – mondta el kérdésünkre Márton Dezső, az ISO-Portál Kft. ügyvezetője. Elmondása szerint sokan kaptak támogatást 2004-ben.  Tavaly, amikor nem hirdették meg a programot, érezhető volt a forgalom visszaesése.

„Az alacsonyabb árfekvésű, műanyag, 180´150 cm-es ablak ára közel 63 ezer forint a beépítéssel együtt” – mondta el kérdésünkre Fodor Norbert, a Merantin Kft. területi képviselője. Ennél többe kerül az ugyanekkora fa nyílászáró, amelyet 100–110 ezer forintért lehet megvenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!