Friss hírek

2006.02.22. 11:06

Tarka Lepke, tarka borjú

Lepkének keresztelték el a gondozók az állatkerti Parasztudvarban kedd reggel született kis bocit. Az apróság érkezésével megkezdődött a budapesti intézmény tavaszi „gyermekáldás”-áradata.

R. V.

[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Fotó: Bagosi Zoltán
[/caption]

Boci, boci tarka... – kezdődik a régi mondóka. Igaz, a pillangók között is akad éppen elég tarka fajta, mégsem megszokott dolog, hogy egy kisborjút Lepkének kereszteljenek. A budapesti állatkert Parasztudvarában kedd reggel napvilágot látott boci az őshonos magyartarka fajtához tartozik. Az állatgondozók ezért találták számára stílszerűnek a fenti nevet. A hajnali hatkor született üszőborjút, Panni nevű anyjával együtt bátran szemügyre vehetik az érdeklődő látogatók. A kis boci természetesen még sokat pihen, de – ahogy kell – már reggel lábra állt, és szopni is elkezdett.

Lepke születése egyben azzal jár, hogy Pannit mostantól naponta többször fejik az állatgondozók. A látogatók e műveletnek is tanúi lehetnek. Az állatkert főként az iskolásokra számít. A városlakó gyerekek között végzett több felmérés szerint ugyanis a fiatalok nem mindig tudják, honnan kerül a tej a papírdobozba. Sokan el sem gondolkodnak rajta, némelyek pedig holmi „tejgyárra” gyanakodnak.

A tavasz egyébként a világra jövetelek időszaka az állatkertben. Ilyenkor különösen sok kisállat, kölyök és fióka születik, vagy bújik ki a tojásból. Idén Lepke indította a sort, s a szakemberek a tavalyihoz hasonló népes szaporulatra számítanak az elkövetkező hónapokban.

Bár az állatkertek jobbára egzotikus fajokat tartanak, sok helyen a háziállatoknak is szerep jut. A tendencia abból fakad, hogy a nagyvárosok lakói egyre kevésbé ismerik őket. Holott néhány nemzedékkel ezelőtt még mindenki tudta róluk, mifélék. A Fővárosi Állat- és Növénykert a világ állatkertjei közül elsőként ismerte fel a problémát. A Parasztudvar 1912-ben készült, mostani formájában 1996 óta működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!