Hírek

2006.02.26. 15:24

Rosszabbodott a belvízhelyzet

186 ezer hektár áll víz alatt Magyarországon. A folyók középső szakaszain az árhullám levonulása miatt emelkedett a vízszint.

BAMA

Tíz vízügyi igazgatóság területén, 85 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből hét szakaszon harmadfokú, 31 szakaszon másodfokú és 47 szakaszon első fokú. A folyók felső szakaszain, a Fehér-Körös és a Maros kivételével, folytatódik az apadás. A vízszint a folyók középső szakaszain az árhullámok levonulása miatt emelkedik. A belvíz beemelése miatt ugyancsak magasabb a vízszint a Hortobágy-Berettyón. Jelenleg másodfokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyón és a Krasznán. Összesen 814 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 147 kilométeren másodfokú, 667 kilométeren pedig első fokú. A Tisza magyarországi szakaszán tovább csökkent az egybefüggő jeges szakaszok hossza: álló jég már csak Vásárosnamény és Tokaj között található.

Árhullám vonul le a Körösökön. A Fekete-Körösön első fokúra mérsékelték, míg a Hármas-Körös alsó szakaszán első fokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. Romániai területén a Körösök apadnak, ezért a levonuló árhullám miatt szombaton az igazgatóság a Fekete-Körösön első fokúra mérsékelte, ugyanakkor vasárnap délelőtt a Hármas-Körös alsó szakaszán első fokúra emelte a készültséget. A Fehér-, és a Kettős-Körösön, valamint a Hármas-Körös és a Sebes-Körös alsó szakaszán, illetve a Berettyón továbbra is legenyhébb, vagyis első fokú az árvízvédelmi készültség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!