Friss hírek

2006.02.27. 12:42

Szendvics helyett kokacserjét az iskolásoknak

Sajtos szendvics és iskolatej helyett inkább kokacserje leveleit kellene az iskolásoknak kínálni az uzsonnaszünetekben, állítja a bolíviai külügyminiszter. Szerinte a kokain előállítására is használt növény tele van hasznos anyagokkal.

BAMA

David Choquehuanca miniszter nem viccel, egészen komolyan gondolja, amit mond. Javaslata része annak a kampánynak, melyet a bolíviai kormány hirdetett meg a kokacserje jó hírének visszaszerzéséért. A külügyminiszter a bolíviai egészsségügyi minisztérium és az amerikai Harvard Egyetem kutatásaira hivatkozva azt állítja, hogy a kokanövény leveleiben több a kalcium, mint a tejben, több a foszfor, mint a halban, ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vasat, A és B2 vitamint. Bár ebben van némi igazság, a nyugati országokban mégis azt gyanítják, a főleg kábítószer előállítására használt növényt elsősorban azért népszerűsítik, hogy ne kelljen megsemmisíteni a Bolíviának jó jövedelmet hozó ültetvényeket. A dél-amerikai országban évente száz tonna kokaint állítanak elő, és ezzel Bolívia az előkelő harmadik helyet foglalja el Kolumbia és Peru mögött. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Bolívia egy hónapja beiktatott elnöke, Evo Morales korábbi, civil életében maga is kokatermelő volt. (Spiegel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!