Friss hírek

2006.03.01. 14:41

Rosszabb a belvízhelyzet

Lassan nő és több mint 51 ezer hektárt tesz ki a belvízzel elöntött terület a Közép-Tisza-vidékén, a mentesítés változatlanul a kisújszállási és karcagi szakaszokon kívánja a legnagyobb erőfeszítést - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdán.

BAMA

Ezen a két szakaszon napok óta harmadfokú készültségben védekeznek folyamatos szivattyúzással - olvasható az igazgatóság tájékoztatójában. Az összes belvízvédelmi szakaszon az elmúlt 24 órában 40 stabil szivattyútelep és egy hordozható szivattyú négy és félmillió köbméter vizet emelt be a főbefogadókba. A vízgazdálkodási társulatok közül a nagykunságinál a legmagasabb, azaz harmadfokú a védekezési szint. 21 településen másodfokú készültségben védekeznek a belterületi elöntések ellen. A Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcag és Túrkeve között másodfokú, a Hármas-Körösön Kunszentmárton és Mezőtúr között első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, ami őr- és figyelőszolgálattal jár. Az elmúlt 24 órában 48 személy és hét közúti jármű vett részt a védekezésben.

Az újabb, lehullott 4-5 centiméteres hó és az azt követő olvadás hatására, szerdán délig 16 200 hektárra nőtt a belvíz által elöntött terület  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A már belvízzel borított 15 000 hektár újabb 1 200 hektárral növekedett, s mind a 12 nyírségi öblözetben belvízvédelmi készültségre van szükség. A belvíz 11 szabolcsi  települést is fenyeget, ahol első- és másodfokú készültséggel  védekeznek az önkormányzatok.A Kraszna árhulláma is munkát ad a nyíregyházi vízügyi szervezetnek, a folyón továbbra is lassú az apadás, így várhatóan a hét végéig marad a másodfokú készenlét a gátakon. A Szamoson a jégtorlódást kísérik figyelemmel a szekemberek: Szamosújlak, Tunyogmatolcs és  Panyolat térségében 80-150 centiméter az egymásra csúszott jégtáblák vastagsága. Közben az elöntött határrészekről vezetik el a vizet Felső-Szabolcsban, a Ecsedi-láp környékén és a Nyírség alacsonyan fekvő területein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!