Hírek

2006.03.04. 07:00

Betöréses rablás után telefonon hallgattak ki

Olvasónkat munkahelyére érkezve feldúlt iroda fogadta. Betörtek, és komoly értékeket loptak el. A hölgy csodálkozott, hogy a rendőrök nem személyesen, hanem telefonon hallgatták ki.

BAMA

A forró nyomos rendőröknek a lehető leggyorsabban kell megszerezniük az információt – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Így tehát kézenfekvő, hogy a tanút telefonon keresik meg alapvető tudnivalókért. A hölgy egyébként nem szemtanú, hanem úgynevezett ténytanú. Hiszen nem volt jelen a bűncselekménynél, csak annak következményével szembesült.

Telefonos kihallgatáskor kötelesek közölni, ha a beszélgetést felveszik. (A rendőrség egyébként minden kihallgatást rögzít – így az ügyvéd.) Ha a hölgyet nem a forró nyomosok, hanem a történtek után több mint három nappal más nyomozók hívták, szintén kihallgathatják telefonon. Nem a forma a lényeg, hanem az eredményesség – hangsúlyozza az ügyvéd.

Kihallgatáskor a tanú köteles igazat mondani. Előtte fel kell világosítani őt, mi a hamis tanúzás következménye. Ha nem közlik vele jogait és kötelességeit, a vallomást később nem lehet figyelembe venni. A tanúskodást megtagadhatja az ügyvéd, az orvos, a pap – amennyiben általa az ügyféllel, beteggel, hívekkel szembeni kötelező titoktartást sértené. Kivétel, ha maga az ügyfél ad a titoktartás alól „felmentést”. Az sem köteles tanúskodni, aki ezzel önmagát vagy hozzátartozóját sodorná veszélybe. A hamis tanúzásnak általában az ügytől függően büntető, polgári vagy fegyelmi eljárás lehet a következménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!