Hírek

2006.03.04. 14:45

Lezárult a tisztújítás a civileknél

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) 131 újonnan megválasztott kollégiumi tagjának Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter adta át megbízólevelét szombaton Budapesten.

BAMA

A tagok megbízásával lezárult a tisztújítás az NCA szervezeteiben, a februárban megújult Tanács, illetve a civilszektor  által megválasztott, a támogatások fölött rendelkező kollégiumok  létrejöttével elkezdődött a program új működési ciklusa - mondta  Göncz Kinga köszöntőjében.

A miniszter szerint a civilek által két éve létrehozott  struktúra, amelyben az adófizetők pénzét osztják szét, a szigorú  ellenőrzésből fakadó bürokratikus teher ellenére jól működik. Az NCA Tanácsa állapítja meg a pénzosztás alapelveit, de az  igazi gyakorlati döntéshozatal a kollégiumok kezében van, ami nagy  felelősséggel jár - tette hozzá.

Az újonnan megválasztottak hét regionális, egy országos és három  civil szakmai kollégiumban kezdik meg munkájukat, mandátumuk három  évre szól. Az NCA kollégiumai évente átlagosan hétmilliárd forintot  oszthatnak szét a civilek között. Ez az az összeg, amit a kormány  minden évben hozzátesz az adózók által felajánlott egy százalékokhoz  és a programon keresztül megpályázhatóvá teszi a civil szervezetek  számára.

Az új tagok a megbízólevelek átvételét követően megválasztják  maguk közül a kollégiumok elnökeit.

A minisztérium tájékoztatása szerint tavaly több mint 12 ezer  civil szervezet nyújtott be pályázatot az NCA-hoz,  közülük 8,5  ezren jutottak támogatáshoz. Az NCA forrásai 2004-ben és 2005-ben  összesen 14.867 pályázat megvalósítását segítették mintegy 11,9  milliárd forinttal. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!