Hírek

2006.03.05. 18:59

Oscar-díj: Az ütközések a legjobb

A pletykák szerint az Amerikai Filmakadémia tagjai nem akarták megnézni a favoritnak tartott Brokeback Mountain című filmet, mert visszataszítónak érezték a két férfi tragikus szerelmi történetének bemutatását. Nem jutott a jelöltek közé a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában a magyar Sorstalanság, Koltai Lajos filmje.

Farkas Cintia

Az Oscar-díjkiosztó gála helyi időszámítás szerint vasárnap délután veszi kezdetét a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben. Január 31-én a Filmakadémia elnöke, Sid Ganis és Mira Sorvino jelentette be az idei, 78-ik díjkiosztó jelöltjeit, és azóta megállás nélkül folytak a találgatások a győztesekről. A legesélyesebbnek Ang Lee homoszexuális cowboyokról szóló romantikus filmjét tartották, mely az Oscar-gáláig szinte minden filmes versenyen elismerést kapott: a Golden Globe és BAFTA-díjátadáson egyaránt tarolt.

A legjobb film kategóriában a Brokeback Mountain-on (Túl a barátságon) kívül a Crash (Ütközések), a George Clooney által rendezett Good Night, and Good Luck, a Truman Capote íróról szóló Capote, illetve Steven Spielberg rendezte München című filmeket jelölték. Az 1972-es müncheni olimpián történt palesztin terrortámadást követő megtorlásokat bemutató film – melyet többek között Budapesten is forgattak - összesen 5 jelölést kapott: legjobb rendezés, legjobb vágás, legjobb filmzene, legjobb film és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriákban. Spielberg 80 millió dollár költségvetésű filmjének forgatása során mintegy hárommilliárd forintot költött el Magyarországon. Érdekes tény viszont, hogy a többi rendező összesen 35 millió dollárt költött a filmjeire.

A Jane Austen írónő regénye alapján készült film, a Büszkeség és Balítélet 4 jelölést kapott, köztük a főszereplőnőt, az ifjú Keira Knightley-t a legjobb női főszereplő kategóriában jelölték. George Clooney második rendezése és a Crash - Ütközések hat kategóriában szállt versenybe, míg a A Johnny Cash countryénekes életét felidéző Nyughatatlan (Walk The Line), Az elszánt diplomata egyaránt 4 jelölést kapott.
A King Kong című filmet főleg technikai kategóriákba jelölték. Az életműért járó Oscar-díjat már jó előre bejelentette a Filmakadémia: idén a 80 éves filmrendező, Robert Altman kapta.

Legfontosabb kategóriák jelöltjei:

Legjobb film:

Crash - Ütközések

Legjobb színész:

Philip Seymour Hoffman (Capote)

Legjobb színésznő:

Reese Witherspoon (A nyughatatlan)

Legjobb mellékszereplő:

George Clooney (Sziriána)

Legjobb mellékszereplőnő:

Rachel Weisz (Az elszánt diplomata)

Legjobb rendező:

Ang Lee (Túl a barátsgáon)

Legjobb külföldi film:

Tsotsi (dél-afrikai)

Farkas Cintia Legfontosabb kategóriák jelöltjei: Legjobb film:

Crash - Ütközések

Legjobb színész:

Philip Seymour Hoffman (Capote)

Legjobb színésznő:

Reese Witherspoon (A nyughatatlan)

Legjobb mellékszereplő:

George Clooney (Sziriána)

Legjobb mellékszereplőnő:

Rachel Weisz (Az elszánt diplomata)

Legjobb rendező:

Ang Lee (Túl a barátsgáon)

Legjobb külföldi film:

Tsotsi (dél-afrikai)

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!