Hírek

2006.03.05. 19:00

Gábor Áron ágyúja hamarosan hazakerül

Már a napokban hazakerülhet Bukarestből a Székelyföldre az egyetlen megmaradt, Gábor Áron öntötte ágyú – ígéri Puskás Bálint háromszéki RMDSZ-szenátor. Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc híres székely ágyúöntő-mestere több mint hetven ágyút öntetett, de ezek közül mára csak egy maradt meg.

Lukács J.

Az ágyút a hetvenes években szállították a román fővárosba, amikor a frissen létesített Nemzeti Történelmi Múzeumnak gyűjtötték az értékes tárgyakat az ország egész területéről. A rendszerváltás után sokáig hiába kérték vissza az ágyút, a bukarestiek ugyanis nem óhajtottak precedenst teremteni a székely nemzeti emlék visszaszolgáltatásával. Két székelyföldi múzeumban – Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen – jelenleg az eredeti ágyú egy-egy másolata tekinthető meg. Puskás Bálint azt szeretné, ha már a március 15-i ünnepségekre hazakerülne a műemlék-számba menő ritkaság. Ugyanakkor elismerte, az ügyintézés lassabban halad a vártnál, így elképzelhető, hogy még néhány hónapig várni kell, amíg Gábor Áron rézágyúja bevonul Háromszékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!