Egyéb

2004.12.03. 06:29

Finom csemege a házi készítésű szaloncukor

Bár karácsonykor minden családban többféle édesség kerül egyszerre az asztalra, a szaloncukor mégis elmaradhatatlan része az ünnepnek. Ha kedvünk tartja, ezt a finomságot magunk is elkészíthetjük.

Kocsis Tímea

Hozzávalók: 30 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg margarin, 2 dl tejszín, 25 dkg tejpor, 6 kávéskanál kakaó, darált dió, mazsola, kókuszreszelék, mogyoró, puffasztott rizs (ízlés szerint).
Elkészítés: A cukrokat, a margarint és a tejszínt folyamatos kevergetés közben öt percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejport és a kakaót. A masszát dúsíthatjuk apróra vágott dióval, mogyoróval, mandulával, puffasztott rizszsel vagy kókuszreszelékkel is.
A kész keveréket öntsük fóliával kibélelt tepsibe úgy, hogy nagyjából másfél centiméter vastagságú legyen.
Tegyük fóliával letakarva egy napra a hűtőbe. Amikor jól megdermedt, vágjuk hosszában két centiméter vastag csíkokra, majd háromcentis kockákra.
Kicsit sodorjuk meg a cukorkák végét, hogy valódi szaloncukor formájuk legyen.

Ízlésesen becsomagolható

A szaloncukrot fóliába, majd színes selyempapírba tekerjük. A széleit csavarjuk meg és a papír színéhez illő ajándékkötöző szalaggal vagy színes fonállal kössük át. Ha fehér papírt használunk, filccel karácsonyi motívumokat rajzolhatunk a cukrokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!