Közélet

2016.09.28. 18:46

Színes lett pár napra a TV-torony

Új színek tündököltek az elmúlt napokban esténként a TV-tornyon. A látványosság díszkivilágításának új lehetőségeit tesztelték itt, de arról egyelőre nem tudni, mikor indulhatnak az ide tervezett, turistacsalogató fejlesztések.

Nógrádi László

Új színek tündököltek az elmúlt napokban esténként a TV-tornyon. A látványosság díszkivilágításának új lehetőségeit tesztelték itt, de arról egyelőre nem tudni, mikor indulhatnak az ide tervezett fejlesztések. A fényjáték ügyében megkeresésünkre a városháza részéről Csizi Péter országgyűlési képviselő reagált. Felidézte, amiről a Dunántúli Napló hasábjain is beszámoltunk áprilisban, hogy a város a TV-torony környékét fejlesztési forrásokból 500 millió forintos programban tervezi vonzóbbá tenni. Erről egyelőre annyit közölt, hogy a beruházások engedélyezési eljárása zajlik. A pécsieket és a turistákat egyaránt vonzó fejlesztések részeként tervezik megvalósítani a torony díszkivilágítását is. A külső megvilágítás helyszíni tesztelése tavaly kezdődött meg, a feladat ugyanis a torony szerkezete, kiálló részei miatt aprólékos munkát igényel.

A város vezetőinek az a szándéka, hogy a Misina-tetőn egyrészt új turisztikai attrakció jöjjön létre, másrészt a torony a városmarketing és a turizmus szempontból nagyobb szerepet kapjon. Emellett akár bizonyos események, ünnepek kapcsán egyedi világítást is kaphatna az épület. Az ilyen törekvésekhez az adja az inspirációt, hogy látható számos példa nyugat-európai városokban az ilyen létesítményekben rejlő lehetőségek kihasználására. A képviselő hozzátette: szerencsére a megye számos pontjáról látszó, iránymutatóként is működő épület tulajdonosa, az Antenna Hungária is támogatja a fejlesztési terveiket. A fénytesztet értesüléseink szerint egy pécsi világítástechnikai vállalkozás végzi, de más helyi másik vállalkozás is partner. A Misina-projekt tervezési folyamatát segítve a tavaly Pécsre költöző amerikai nagyvállalat, a Harman technológiájának segítségével hajtottak végre az elmúlt napokban a próbavilágításokat.

Nekifutnak a fejlesztéseknek

Négy éve már pályázott Pécs a TV-torony környékének rendbetételét célzó programmal, de akkor nem nyertek erre pénzt. Ezúttal a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból tervezik megvalósítani a nagyszabású elképzeléseket. Mint megírtuk, a parkosítás, tereprendezés az alap, emellett játszóteret építenének, az egykori Misina étteremben pedig látogatóközpontot és híradástechnikai múzeumot alakítanának ki. A jelenleg elhagyott épület tetején teraszos kávézó, nyáron minigolf-pálya télen pedig jégpálya működhetne. A torony kilátószintjére is szánnak forrást: itt a csúszásmentesítés érde

kében teljes körű felületi felújítással számolnak, hozzá új látcsövekkel, információs táblákkal. A torony közbiztonsági szempontból jelenleg rizikós környékét pedig térfigyelő kamerák őrizhetik majd, hogy a berendezések és az ide látogatók járművei is biztonságban legyenek.

Születésekor már fényben fürdött

A pécsi TV-torony Magyarország legmagasabb épülete, 197 méterre áll ki az 535 méteres Misina-hegyből. A kilátóterasz 80 méteres magasságból ad páratlan nézőpontot a környékre, tiszta időben délre a horvátországi Papuk-hegység, északra akár a Badacsony is kivehető innen. A helyieknek fontos tájékozódási pont, látványosságként pedig évente mintegy nyolcvanezer látogatót vonz, holott a környék afféle mostohagyermek az idegenforgalom szempontjából.

A torony az 1972. decemberi elkészülése után hétvégente díszkivilágítást kapott és később is üzemeltek még az erős, sárga fényű reflektorok. A közelmúltban már csak a biztonsági jelzőfényei, illetve a kilátó-étterem esti világítása miatt vonzza a tekintetet. 2010-ben felmerült, hogy lézeres fényfestést kaphatna, legutóbb pedig az étterem üzemeltetőjének próbálkozásaként LED-futófényeket is teszteltek rajta, de ezt nem véglegesítették.

A torony az 1972. decemberi elkészülése után hétvégente díszkivilágítást kapott és később is üzemeltek még az erős, sárga fényű reflektorok. A közelmúltban már csak a biztonsági jelzőfényei, illetve a kilátó-étterem esti világítása miatt vonzza a tekintetet. 2010-ben felmerült, hogy lézeres fényfestést kaphatna, legutóbb pedig az étterem üzemeltetőjének próbálkozásaként LED-futófényeket is teszteltek rajta, de ezt nem véglegesítették. -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!