Közélet

2012.12.14. 12:25

Tandíj? Diákok ezrei tüntettek Pécsett

Ülősztrájkkal és élőlánccal is tiltakoztak tegnap Pécsett diákok, középiskolások és egyetemisták a tervezett felsőoktatási átalakítások miatt. A kormányhivatal lépcsőjéig is eljutottak.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Több ezer pécsi középiskolás töltötte a földön ülve a csütörtök délelőttöt, így tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája, a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentése ellen. Több iskolában, így például a Leőweyben és a Babitsban is a tanári kar és a vezetés támogatása mellett zajlott a demonstráció. Pécs mellett Komlón a Nagy László Gimnáziumban is sztrájkoltak középiskolások. (A csütörtöki eseményekről részletesen ITT olvashat, a keddi, egyetemi demonstrációról pedig ITT.)

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az egyetemisták plakátokkal, élőláncban várták a pécsi képviselőket (fotók: Laufer László)
[/caption]

Persze kívülről nézve majdnem minden olyan volt mint valami remek hangulatú iskolai bulin, azt mégis érezni, érzékelni lehetett, hogy van valami szokatlan vibrálás a levegőben, talán az elégedetlenség hullámai voltak ezek, az ugyanis még az oly fiatal, 16–18 éves diákokból is jól kivehető volt.

Ha egy mondattal kell kiemelni, miről beszéltek a legtöbben, az bizonyosan az, hogy nem azért mentek gimnáziumba, nem azért teljesítettek, tanultak tudásuk szerint, négy-öt éven át, hogy most egy szempillantás alatt elvegyék tőlük az álmaikat, a terveiket, a jövőjüket.

A ciszterci rend által fenntartott Nagy Lajos Gimnáziumban sztrájk helyett imára hívták a diákokat, de ők is részt vettek a délutáni tüntetésen, az egyik szónok azt mondta, tiszta szívvel imádkoztak diáktársaikért és a politikusokért is. Merthogy a hideg ellenére megtartották a 48-as téren a délután háromra meghirdetett tüntetést is, ahol már a középiskolások és az egyetemisták együtt tiltakoztak. A nagyobbak délelőtt a pécsi városháza előtt alkottak élőláncot, így várták a közgyűlésre érkező képviselőket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Leőweyben több száz gimnazista tiltakozott a tanári kar támogatásával
[/caption]

A 48-as téren a meghirdetett program után spontán tüntetés kezdődött, és menet indult a városháza, majd a kormányhivatal elé. Utóbbi lépcsőjéig jutottak el, ahol a diákoknak végül sikerült átadniuk egy petíciót Hargitai János kormánymegbízottnak.

Habár felmerült, hogy a diákok elfoglalják az egyik pécsi felüljárót is, de erről a szervezők lemondtak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Este a tüntetők a kormányhivatal elé vonultak, átadták követeléseiket
[/caption]

Nem hagyják abba, hétfőn és kedden is folytatják

A jövő héten is folytatódnak Pécsett a keretszámok csökkentése elleni tiltakozások és megmozdulások a tervek szerint. A PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzata december 17-ére, hétfőre látványos demonstrációt szervez, amely során lánccal összekötözött hallgatók fognak bevonulni a város központjába. A Szigeti úton, az orvosi kar épülete előtt az ÁOK-s, ETK-s, FEEK-es hallgatók, az Ifjúság úti épületnél a BTK-s, TTK-s hallgatók, a Boszorkány Kollégium előtt a PMMIK-s diákok, a 48-as téren pedig az ÁJK-s és KTK-s hallgatók gyülekeznek majd délután négykor. Az előzetesen egyeztetett négy pontról a Jókai térre indulnak fél ötkor. A Jókai téri demonstráció 17 órakor kezdődik majd.

Másnap, kedden az egyetemen a Hallgatói Hálózat tart saját tiltakozó fórumot, de várhatóan a különféle egyetemi szervezetek képviselői megjelennek majd minden egyes megmozduláson, attól függetlenül, ki annak a fő szervezője. Fentieken túl tegnap a középiskolások is kilátásba helyezték, hogy folytatják a tiltakozást a kormány oktatáspolitikája ellen.

Címkék#tandíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!