Artvonal

2006.12.08. 11:30

Merre tekeregnek a biomasinák?

Egy képzőművészeti tárlaton mindig meghatározó az első benyomás. Nos, a Parti Galéria új kerámia bemutatóján, Füzesi Heierli Zsuzsa munkáit látva sajátos kettősséget éreztem, mintha a múltban és a jövőben egyszerre merítkezne meg az ember a kockákba, négyzetes hasábokba foglalható alkotások láttán.

Mészáros B. E. (Dunántúli Napló)

A múltból Gaudi bájos vonalai, kerekded formái kacsintottak rám, több szintes madáretetők képében, míg a jövőt utópisztikus biomasinák képviselték.
Mátrix az összeállítás címe, és a végtelen fejlődést mintázó bonyolult és gépies, de mégis csaknem életre kelő formákat látva nem hagy kétséget senkiben a Svájcban élő művésznő címadása, hiszen a mátrix latinul anyaméhet jelent. Persze a XXI. század emberének, a matematika, a világháló kedvelőjének erről a szóról beugrik a kultfilm, no meg az is, hogy a mátrix egy olyan struktúrát takar, melynek tulajdonságait különböző megadott értékek kódolják. Füzesi Heierli Zsuzsa porcelán spiráljai pedig a DNS-láncból nőnek ki, kicsit mindig másképpen, apró kódváltoztatásoknak köszönhetően, miként az életben is csak egy parányi értékeltérés közöttünk a különbség. A megteremtő indító lökést  megkapták ezek az időspirálként nyújtózkodó biomechanizmusok, már csak a képzeletünkön múlik, hogy hová fejlődnek tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!