Artvonal

2007.03.02. 14:19

Ráállni az EKF-üzemmódra

Pécs | Dr. Méhes Márton művészeti igazgató úgy véli, próbaév lesz az idei, a sok ötletből, próbálkozásból lesz, ami 2010-ig vezet, de lesz olyan is, amiről majd lemondanak.

Méhes Károly (Dunántúli Napló)

Február 28-ig kellett elkészüljön a 2007-es kultúrév programja, ami a városházi vezetőkkel és a kormányzati koordinátorral való egyeztetés után máris Hiller István asztalán fekszik. Méhes Márton művészeti igazgató a vaskos terv alapelveit tekintve elmondta, hogy 2007-et minden tekintetben próbaévnek tekintik.

– Legfontosabb az új EKF-üzemmód kitalálása, annak gyakorlása. Az idei kínálat a meglévő és az új programok összefésülése után alakult ki. Rengeteg ötletből, szakmai és civil kezdeményezésből lehetett meríteni. Egészen biztos, hogy ezek között vannak úgynevezett „alapozó” dolgok, amelyek most indulnak be, és egészen 2010 nyúlnak majd. Más kezdeményezésekről kiderülhet, hogy bár érdekesnek tűntek, nincs rájuk nagy érdeklődés, nem úgy sikerültek. Az ilyenek helyett mindig lesznek új, más ideák.

A programsor mellett ez az esztendő abban is áttörés kell legyen, hogy az eddigieknél sokkal hatékonyabban érjék el a lakosságot, alakuljon ki egyfajta pozitív EKF-tudat a pécsiekben és a régióban élőkben, ami természetesen feltételezi az aktívabb, alaposabb kommunikációt is.

A programok tematikus ívek mentén szerveződtek. Az alapozó és majdan 2010-ig tartó projektek közül kiemelendő a Bauhaus-, illetve a Nyolcak-kiállítás, a Lickl György-kutatás vagy a nemzetközi táncos találkozó hagyománnyá fejlesztése. A Tanítás-tanulás éve keretén belül az egyik legrangosabb esemény a májusi IX. Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál, amire 3500 zenészt várnak, és bár ezt a rendezvényt Magyarország korábban elnyerte már, most sikerült Pécs-központúvá tenni. A déli kulturális övezetre figyelve első ízben rendezik meg a Kelet-Nyugati Átjáró névre hallgató Balkán Világzenei Fesztivált a nyáron, de az isztambuli vonalhoz kapcsolódik az Utazás a török félhold körül című előadássorozat is. Az Esély Éve ad apropót arra, hogy a fogyatékkal élők művészeti produkcióit is bemutassák az ősszel.

Méhes Márton jelezte: összesen 90 program kapott bizalmat, illetve pénzt. A kormány 135, a Nemzeti Kulturális Alap 129 millió forintot ad, míg Pécs városa is maszszívan kivette a részét a támogatásból, hiszen 77,5 millióval járul hozzá az idei évhez – és ehhez még számolnak a szponzorációval. Az EKF-szezon a Tavasz Fesztivállal nyílik, de az igazi nyitány a szabadtéri évaddal veszi kezdetét. Ami fontos: a Pécs2010 Menedzsment Központ továbbra is várja az ötleteket, ámde az ügymenet megkönnyítésére áprilistól minden paraméter, feltétel, nyomtatvány megtalálható lesz az internetes oldalon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!