Átjátszó

2007.05.09. 19:09

Közlekedj okosan - busszal!

Bus Driver | Az SCS Software hiánypótló alkotással jelentkezik, melynek keretében az értelmetlen gázpedál-molesztálás és a gyanútlan járókelők elgázolása helyett a felelős közúti viselkedés próbájára invitál minket. Szerintünk kevés ember létezik a Földön, akinek titkon, valamikor, meg ne fordult volna a fejében: buszsofőr leszek én, nem más!

masiniszta

Ha azonban se űrhajósok, se buszsofőrök nem lettünk, most nem kevesebb, mint harminc útvonalon pótolhatjuk lemaradásunkat, és tehetjük ezt összesen tizenkét buszmodell volánja mögül. A Bus Driver sem kevesebb, sem több követelményt nem támaszt játékosával szemben, mint amennyit egy képzett buszsofőrtől várnak el milliárdok világszerte.

[caption id="" align="aligncenter" width="480"] kertváros, napsütés
[/caption]

Tapasztalataink szerint viszonylag ritkán lehet nagyokat dominózni a buszokon, ez pedig minden esetben a sofőr felkészültségét jelzi. A nem megfelelően választott menetsebesség, a túlzott hirtelenséggel elkövetett fordulók, avagy a menetidő ütemezésének be nem tartása egyaránt büntetést, azaz pontlevonást eredményez. Ugyanez a szigor érvényes a közlekedési morál alapvető szabályzó elveire. Tehát ha átlavírozunk a gépmonstrummal a szomszédos sávba, úgy az egyetemes békesség kedvéért - vagy a további büntetések elkerülése végett - célszerű kitenni a villogót. Buszsofőrként eltöltött virtuális óráink jobb pillanataiban a várakozó utazóközönség orra előtti ajtónyitogatást-csukogatást se adjuk elő. Legalábbis ne sokszor.

A játék következetes, intő szigorral kéri számon mindezeket az elvárásokat, ám amit szépen csinálunk, azért dicséretet és pontszámnövekedést kapunk. Az igazán szép besorolás a megállóba, a közlekedési szabályok konzekvens tiszteletben tartása, a baleset- és hibapontmentes időperiódus rendkívüli módon tetszik a programnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="480"] ipartelep, naplemente
[/caption]

Mindez egyszerűen hangzik? Elméletben az is. A gyakorlatban azonban első nekilódulásra sanszos lesz némi körülményeskedés, míg aztán rá nem érzünk a buszok és a program viselkedésére. A Bus Driver végre egyértelművé teszi, amit szívünk mélyén mindig is sejtettünk: a busznak is lelke van.

Ez az egészen egyszerű recept meglepően hatékony és tartalmas játékélményhez vezet - ennek oka, hogy a tisztességes teljesítmény nem tűrhet lankadó figyelmet egyetlen fronton sem. A játék legnagyobb vonzereje így egyértelműen a szüntelen összpontosítás kívánalma, ehhez jönnek a rendkívül okosan és szépen megtervezett útvonalak. Az öt nehézségi kategóriára bontott szakaszok egyébként meglehetősen hosszúak, így szinte biztos, hogy nem alakul ugyanúgy két nekifutás. Ha pedig mégis, akkor vagy nagyon jó buszsofőrök vagyunk már, vagy nagyon nem vagyunk jó buszsofőrök. Még.

Említést érdemel a vezethető gépparkra, az útvonalakra, valamint az időjárási viszonyokra jellemző színesség is. A tizenkét buszmodell között igazi csemegék is akadnak, mint pl. a londoni duplafedeles, avagy a bombabiztos fogolyszállító. Ikarus sajna nincs - pedig egy jó kis gyulladós IK-400-as még a gyakorlott sofőröknek is bearanyozná a délutánját. Az útvonalak egyébként nem szorítkoznak a belvárosi lefedettségre, így lehetőség nyílik vidéki távolsági utak levezetésére, avagy megkísérelhetünk turistákat feljuttatni a vendégházba egy kanyargós szerpentinen - de hóban ám. Szóval az időjárási jellemzőket is szép változatosan modellezték a játékban, így a járművek menettulajdonságát sem unhajtuk meg egykönnyen.

[caption id="" align="aligncenter" width="480"] autópálya, hó és szutyok
[/caption]

A cikk szerzőjének számára különösen kedves a játék grafikája. A megjelenítés egész egyszerűen rendkívül rendben van. Semmi ámulatot parancsoló, spéci látványeffekt-áradat vagy stíllel élezett textúra-dömping - az anyag kíméletes részletessége mégis 100%-ig alkalmazkodik a játék főbb funkcióihoz. Ritka ez a letisztultság napjainkban. Ez a kivételesen nyugis játék, érdekes módon rendelkezik azzal a bűverővel, ami arra készteti a játékost, hogy tucatszor teljesítése az egyes útvonalakat. Mindenkinek ajánlható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!