ürügy

2020.02.12. 09:20

Két év alatt 30 misit kaszált a csaló ablakos

Ablakcsere ürügyén csalt ki pénzt a sértettektől egy budapesti férfi Baranyában.

Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Faludi Imre

A pécsi nyomozók őrizetbe vették, majd február 11-én kezdeményezték a letartóztatását annak a 28 éves budapesti férfinak, aki pénzt csalt ki több baranyai ingatlantulajdonostól. A férfi 2017 áprilisa és 2019 októbere között szerződést kötött megrendelőivel nyílászáró csere ürügyén, amelyhez előleget is kért. Miután a pénzt megkapta, a megrendelt munkát nem végezte el, megbízói számára pedig elérhetetlenné vált. A férfi az általa elkövetett csalásokkal több mint 30 millió forint kárt okozott a sértetteknek. Gyanúsítotti kihallgatásán beismerte tettét, ellene többrendbeli csalás elkövetése miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet, hogy ne váljanak csalók áldozatává:

  • Ha egy idegen csenget, az mindig legyen gyanús. Különösen akkor, ha nem mi hívtuk, ha nem megbeszélt időben jön, vagy ha erősen ajánlkozik. Ezek már figyelemfelkeltő jelek lehetnek.
  • Kérjünk referenciát, igazolványt, és mindig ellenőrizzük le az azokon szereplő adatok hitelességét!
  • Lehetőleg ne döntsünk egyedül, kérjük, hogy jöjjön vissza később, amikor egy családtagunk, vagy ismerősünk is jelen van!
  • Mindig kérjünk írásos ajánlatot! Ezzel egyrészt időt nyerünk, másrészt közölhetjük, hogy előleget csak ennek birtokában adunk.
  • Mielőtt döntenénk arról, hogy melyik vállalkozót bízzuk meg a munkával, tájékozódjunk a felkérni kívánt cégekről, és arról, hogy milyen költségekkel kell számolnunk! Kérjünk több cégtől is árajánlatot!
  • A szerződés aláírása előtt olvassuk végig a dokumentumot, beleértve az apróbetűs részt is, informálódjunk a felmerülő egyéb költségek felől!
  • Csak a munka elvégeztével, a számla átadását követően fizessük ki a vállalkozót!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!