Hallgassa élőben!

Nincs hagyományos fagyi, pasztából főznek a cukrászdák

Annak ellenére, hogy szinte minden fagyizóban ugyanazok az előre elkészített paszták adják a fagylalt javát, ízben óriási eltérések vannak. Hagyományosan főzött fagyi pedig már szinte nincs is.

„Ha allergiás vagy a dióra, ne egyél diófagyit” – mondja minden lehetséges választ megsemmisítően az egyébként kedves fagyislány az egyik pécsi utcai pultnál. Pedig csak egy szándékosan ostoba kérdést tettünk fel: ha allergiásak vagyunk a dióra, kérhetünk-e vaníliát. Tudjuk persze, a vaníliafagyi receptjében szó sincs dióról, de ma a legtöbb cukrászdában és fagyisnál ipari technológiával előállított olasz pasztákat (lényegében koncentrátumokat) használnak.

Abból kiindulva azonban, hogy egy tábla (nem diós) csokoládéra is rá van írva, hogy nyomokban mogyorót, diót stb. tartalmazhat, jogos is lehet a kérdés. Mivel ő egy ismert jégkrémgyártó pultjánál dolgozott, meg tudta nézni, hogy az összetevők között éppenséggel tényleg nincs dió. Ahogy ezt olyan fagylaltozóknál is el tudták sorolni, ahol pasztából főzik a nyalnivalót.

Eddig csak jó – és persze elvárható – volt, ha erről tudtak tájékoztatni, hétfőtől azonban ez jogszabályilag is kötelező lesz. Pécsett egyébiránt szinte nincs is olyan fagyizó, ahol csak gyümölcsből, illetve tej és tojás felhasználásával főznék a fagyit. Ha több helyen kóstolnak egyazon fajtát – ahogy tettük ezt mi a vaníliával –, érezni fogják, hogy hol főzik a fagyit még mindig hagyományosan, avagy hol igyekeznek olyan alapanyagokat is még a paszta mellé tenni, melyekkel egyedibbé, ízben teltebbé tehetik a nyalánkságot.

Ízben eltérés egyébként azért van valamennyire, mert számít, milyen a fagyigép, mennyire habosítják a krémet, mennyi cukrot vagy cukorpótlót tesznek az alapba, egyáltalán hogyan készítik a vizes vagy a tejes alapot, tejet vagy tejport használnak. Egy gombóc Pécsett 150 és 180 forint között van, és a legtöbb helyen már csak 4 deka egy adag. Egyesek úgy tudják a versenyt tartani, a minőségi alapanyagokra felárat nem számolva, hogy ennél is kevesebbet, 3 dekát adnak.

Pécsett egyébiránt szinte nincs is olyan fagyizó, ahol csak gyümölcsből, illetve tej és tojás felhasználásával főznék a fagyit. Mindenütt hódítanak a paszták

A klasszikus négyes

Annak ellenére, hogy ma már ezernyi különféle fagylalt kapható, minden egyes cukrászdában és fagyispultnál azt mondták, négyfajta van, ami slágernek számít ma is. Mert klaszszikus négyesnek is nevezhetnénk ezeket: a csokoládét, a vaníliát, a citromot és az epret. Ezekből egy háromgombócosban egy szinte biztos ott lesz, bárki is kéri. Csak utánuk jön a sztracsatella, az egyre ritkábban kapható puncs, és egy közkedvelt újdonság, a csokis keksz.

Évi 14-16 kiló fogy

Első hallásra elképesztő mennyiséget, állítólag évi 14-16 kiló fagylaltot eszik meg minden magyar ember. Ennyi az átlagosan egy főre jutó fogyasztás, amely ma megfelel úgy 350-400 gombóc fagylaltnak. A hivatkozott mennyiségbe a jégkrémfogyasztást is beleszámítják. Ha a számokat összevetjük a környező országokéival, kiderül, hogy a magyarok nem is fagyiznak sokat, másutt ugyanis 30-40 kiló az átlag, az olaszok pedig úgy 50 kilót nyalnak el fejenként.

„Kézműves” fagylalt

Ha azt látjuk kiírva valahol, hogy kézműves fagylalt, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ott úgy készül a finomság, ahogy 20-30-40 éve. Hogy egy öreg cukrászmester felüti a tojásokat, kapargatja a vaníliarudat, összegyűjti a friss gyümölcsöket, és esetleg egy e célra készült modern masinában megfőzi. Csakhogy ma ez annyit tesz, hogy kisipari technológiával készítik el a fagylaltot, melybe a pasztából és porból készített is beletartozik.

Nem volt mérgezés

Mivel a legtöbb fagylaltozóban ipari technológiával előállított paszták segítségével (tojás nélkül) készítik a hideg finomságot, szinte a nullára csökkent a fagylalt által közvetített leggyakoribb ételmérgezés, a szalmonellás fertőzés veszélye, tudtuk meg a Baranya Megyei Állat-egészségügyi Igazgatóságon. Nem is tudnak arról, hogy mostanában lett volna ilyen eset Baranyában. Ahol pedig máig tojással főzik a fagyit, ott fertőtlenített alapanyagot vásárolnak.

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Piaci körkép Zs. J.
Most szőlődömping van a vásárcsarnokban
meglepő adatok / 26 perce
Zacher Gábor elárulta, hány oltott, és hány oltatlan van az új fertőzöttek között
Zacher Gábor őszintén beszélt az új fertőzöttekről, és elárulta, hogy többségében oltottak vagy oltatlanok betegednek meg.
Gyász
Megrendülten tudatjuk, hogy TÓTH ANDRÁS közgazdász 84 éves korában, az 59. házassági évfordulója után elhunyt. Kívánsága szerint szűk családi és baráti körben eltemettük. Gyászolja felesége, lányai, vejei, unokái és a rokonság
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy STELCZ ISTVÁNNÉ Szabó Katalin 87 éves korában elhunyt. Temetetése 2021. október 2-án, a 11.30 órakor kezdődő gyászmisét követően 12 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. TÁNCZOS ATTILÁNÉ Deli Jolán 81 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 30-án 14 órakor lesz a Mementó urnatemetőben. (Pécs, Nagyárpádi u.15/c.) Gyászoló szerettei
IFJ. ELBLINGER OTTÓ emlékére Szép volt a múlt, de fájdalmas és szomorú a jelen, mindazért, mert már 5. éve nem vagy velünk. Édesanyád, gyerekeid: Borika, Bálint
Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyám, nagymamám SZOBI JÓZSEFNÉ Léránt Mária 72 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. szeptember 27-én 12 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy TORNYOS TIBORNÉ Uti Emma 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 28-án 13.30 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. A gyászoló család
Mély fádalommal tudatjuk, hogy SZIGETI JÓZSEF 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 27-én 14 órakor lesz a pécsi köztemető urnacsarnokából. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZILÁGYI PÉTER tv és rádió szerelő mester 78 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 27-én 14.30 órakor lesz a pécsi köztemetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk hogy MOLNÁR IMRÉNÉ Kispéter Zsuzsanna hosszas betegség után 2021. szeptember 6-án, 60 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2021. szeptember 27-én 13.30 órakor kísérjük a pécsi köztemető nagyterméből. A gyászoló család
"Az élet csendben megy tovább, de a bánat, fájdalom elkísér egy életen át." Szomorú szívvel emlékezünk PÁL JÓZSEF halálának 9. évfordulóján. Édesanyád, szeretteid
Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága szerettünk MÜLLER LÁSZLÓ VILMOS szíve 66 éves korában örökre megpihent. Utolsó útjára 2021. szeptember 27-én 14 órakor kísérjük a pogányi temetőben. A gyászoló család
Tudatjuk mindazokkal akik ismerték, hogy DR. NÉMETH ÁRPÁD orvos alezredes és párja: KOVÁCS JULIÁNNA hamvasztás utáni temetésére, végakaratuknak megfelelően, közös sírboltban, 2021. szeptember 28-án 12 órakor kerül sor a pécsi köztemetőben, katonai tiszteletadás mellett. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KERNER SÁNDOR volt vajszlói lakos 88 éves korában elhunyt. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy PAP ERZSÉBET életének 62. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 24-én 14 órakor lesz a szentlőrinci temetőben. Gyászoló fiai: János, Zsolt és szerettei
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRÄMER FRIGYES babarci lakos, életének 79. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. szeptember 22-én, a 15 órakor kezdődő gyászmise után lesz a babarci temetőben. Kérjük, hogy csak egy szál virággal búcsúzzanak és a koszorúra szánt összeget a kihelyezett urnába helyezzék el, melyet a templom orgona felújítására adományozunk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a bánatunkat részvétükkel és virágaikkal enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család