digitális gyűjtés

2019.07.10. 17:50

Óriási összeget dobtak össze a netezők a kínai Nagy Fal felújítására

Az online kezdeményezéshez több mint 1,9 milliárd forintnyi jüant adott össze a 360 ezer csatlakozó.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt csaknem három évben nagyjából 360 ezer internetfelhasználó csatlakozott a kínai Nagy Fal helyreállítása érdekében életre hívott online kezdeményezéshez, együttesen több mint 45 millió jüannal (1,9 milliárd forint) támogatva a projektet.

A 2016 szeptemberében indított internetes adománygyűjtést, amelyre még nem volt példa a kínai örökségvédelemben, a Kulturális Örökségek Állami Hivatalának (SACH) szárnyai alatt működő örökségvédelmi alapítvány kezdeményezte. Az eddig összegyűlt pénzből a Nagy Fal pekingi, valamint Hopej és Sanhszi tartománybeli szakaszait renoválják.

A több mint 21 ezer kilométer hosszan futó Nagy Fal döntő része rendkívül rossz állapotban van a természetes erózió és az ember okozta károk miatt.

A projekt kezdeményezőinek reményei szerint a kampány révén sikerül tudatosítani az emberekben a világörökségi helyszínre fenyegetést jelentő tényezőket.

A helyreállítási munkálatokon kívül az alapítvány két kutatóbázist is felállít a fal pekingi és hopeji szakaszainál, hogy megismertesse a nagyközönséget a Nagy Fal történetével és kultúrájával, valamint a megóvására irányuló erőfeszítések nehézségeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!