Mintegy varázsütésre

2019.08.05. 06:00

Anime karakterré válhatunk, köszönhetően a Nagy Tudománynak

Meglehet, megint túl messzire megy a mesterséges intelligencia képességeit kiaknázó technológia, mikor rajzfilmszereplőket készít valós arcokból.

 

A dél-koreai NCSoft videojáték-gyártó kutatóinak köszönhetően a gépi tanulási technológia képes átváltoztatni változtatni kutyát, macskát, s igazi anime karakterekké az embert.

Az anime a rajzfilm sajátos japán változata, amely lehet romantikus, komikus, akció- és drámai, valamint erotikus, pornográf is.

Ismert, hogy a mesterséges intelligencia egyre jobb, akár hangos videókat tud készíteni arról, hogy az emberek olyat mondanak vagy tesznek, amit valójában sohasem mondtak vagy tettek.

Már megírtuk, a deepfake segítségével megelevenednek a képek, mint Harry Potter Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolájában, némileg feltámasztják Dalit, felnőttvideók színészeinek mozgóképeire kopírozzák ismert színésznők arcát, s politikusok szájával mondatnak el olyasmiket, amiket ők talán sohasem gondoltak, kicsúfolják a Facebook vezérigazgatóját.

Deepfake technikával egyetlen fotóból készítve Einstein, vagy Raszputyin megszólal, s bármilyen érzelmet lehet emberek arcára varázsolni.

Az alábbi képen látható, hogy az NCSoft videojáték-társaság kutatói az AI segítségével milyen anime karakterekké változtathatják programjukkal az arcokat.

Programjuk, a GAN (Generative Adversarial Networks) gépi tanulási architektúrát használja, amely dinamikusan alakítja át a részleteket.

A mesterséges intelligenciával dolgozó – nevezzük anime konverternek – szoftver kódját az NCSoft alkalmazottjaként fejlesztő Junho Kim, Minjae Kim, Hyeonwoo Kang és Kwanghee Lee közzétette a GitHubon és nyilvánosan publikálta.

Igen leegyszerűsítve a transzformálás úgy zajlik, hogy a szoftver a „látott” képet rétegekre bontja és osztályozza a legfontosabb elemeket. Pontos különbséget tud tenni kutya vagy macska szőre, illetve a szeme és mondjuk a füle között. Aztán kívánság szerint egybeolvaszt egyes részeket.

Ugyanis

Kim és csapata nem állt meg annál, hogy embereket anime karakterekké változtasson.

Ez a technológia lovakat zebrákká, fotókat VanGogh stílusú festménnyé, macskákat pedig kutyává alakítja, mégpedig zavarba ejtően jól.

Nagy teljesítményű számítógéppel, ami elég erős a közzétett szoftver futtatásához, bárki a házi kedvencét más állatfajtára, vagy valakit – például önmagát – anime karakterre változtathatja. És így tovább.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!