Járvány

2020.03.09. 17:50

Okostelefonnal figyelik az otthoni karanténba zárt személyeket

Új eszközt vetnek be a koronavírus terjedésének lassítására.

Mask-wearing people are seen at a street in Beijing, China on March 9, 2020, amid an outbreak of the new coronavirus COVID-19. ( The Yomiuri Shimbun )

Forrás: The Yomiuri Shimbun/ AFP

Fotó: Koki Kataoka

Kína után Dél-Korea a világ második legfertőzöttebb országa, ahol most 6300 beteget és negyvennél több halálesetet tartanak nyilván: eddig Szöul ezer embert küldött kötelező otthoni karanténba.

A dél-koreai belügyminisztérium elindította legújabb kísérletét, hogy a helyzet ne romolhasson tovább olyan gyorsan: okostelefonos alkalmazást fejlesztettek, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a vesztegzár alatt lévő polgárokat – írja az MIT Technology Review.

A self-quarantine safety protection (önbiztonsági karanténvédelem) nevet viselő okostelefonos alkalmazás számos funkciója közül talán a legfontosabb, hogy az egyik legnagyobb fenyegetésnek számító, úgynevezett szuperfertőzőket, -terjesztőket (super spreaders) megállítsa.

Szuperfertőzőnek nevezik azokat a személyeket, akik megtagadják a tesztelést, változatlanul folytatják mindennapi tevékenységüket, s így szórhatják tovább a vírust a környezetükben.

Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy akiket otthoni karanténra köteleztek – azaz szigorú elzárásra mindenkitől, a családtagjaiktól is –, ne hagyhassa el észrevétlenül az otthonát, ne léphessen kapcsolatba másokkal.

Az app GPS-t használ, hogy folyamatosan kövesse a felhasználó pillanatnyi tartózkodási helyét.

A koreai szabályozás szerint mindenkinek, aki kapcsolatba került egy megerősített koronavírus-hordozóval, kötelező kéthetes otthoni karanténba kell kerülnie: a „kapcsolat” ezúttal a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vírushordozótól kétméteres távolságban, vagy ugyanabban a helyiségben tartózkodott.

A GPS-követés indokolt. Elég annak a 61 éves, „Páciens 31” néven nyilvántartott koreai nőnek az esetére utalni, aki szuperterjesztővé vált, mivel figyelmen kívül hagyta az orvosi tanácsokat, s megtagadta a tesztelést. Változatlanul folytatta mindennapos teendőit, svédasztalos étkezésre ment, egyházi szolgálatot teljesített és sokakat megfertőzött Tegu (Daegu) városában.

Az alkalmazás androidos változata már működik, az iPhone-ra telepíthető március 20-tól lesz elérhető.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!