Remény után Rásid

2020.09.30. 06:00

Űrszondát küld a Holdra az Egyesült Arab Emírségek

A legénység nélküli űrszonda küldését az államok egyik magas rangú vezetője tervezi, Mohamed bin Rásid al-Maktúm, aki egyben a Dubaj Emirség uralkodója is.

Forrás: Shutterstock

„A holdszonda az Emírségekben készül, és 2024-ben landol a Hold felszínén, olyan területen, amelyen emberi műszer még nem járt”

– írta Mohammed sejk a Twitteren. Nem részletezte, melyik terület felderítésére indulnak, valamint azt sem, hogyan jut az űrbe a szonda.

We are launching the first-ever Arab mission to the moon by 2024. The lunar rover will send back images & data from new sites of the moon that haven’t been explored by previous lunar missions. The gathered data will be shared with global research centers & institutions. pic.twitter.com/b4NQ3reLIq

A neve Rásid lesz, Mohamed apja, Rásid bin Szaíd al-Maktúm sejk tiszteletére.

Ha a 2024-es misszió sikerrel jár, az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után az Emírségek lesz a negyedik ország, amelyiknek űrjárműje a Holdra szállt. India, Izrael és Japán is megkísérete, egyiküknek sem sikerült.

Júliusban az Emírségek Amal (Remény) nevű űrszondáját bocsátották fel Japánban, úton van a vörös bolygó felé. A tervek szerint februárban érkezik meg, abban az évben, amikor az Egyesült Arab Emírségek megalakulásának 50. évfordulóját ünnepli.

Jövő szeptemberben az Amal adatokat kezd küldeni a Földre, melyeket elérhetővé tesznek a nemzetközi tudományos közösség számára is.

Mindezek mellett marsi kolónia építését is tervezik 2117-ig.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!