Nincs megállás

2020.12.05. 06:00

Már az 5G utáni korszakra készül a Huawei

A vállalat vezetője felvázolta a jövő kommunikációs hálózatát. Magyarországon is készítik elő az új frekvenciasávokat.

Forrás: Shutterstock

A mobilhálózatok 2030-ra a jelenlegi százszorosát, mintegy 100 milliárd kapcsolatot bonyolítanak majd, ezért tovább kell fejleszteni az 5G technológiát és azon dolgozni, hogy az megfeleljen a Dolgok Internete (IoT) még változatosabb és komplexebb jövőbeni elvárásainak – mondta David Wang a Globális Mobil Szélessávú Hálózatok Fórumán.

A Huawei ügyvezető igazgatója szerint az 5G-technológia legalább egy évtizedig marad uralkodó, amelyet fokozatosan az 5.5G korszaka vált fel.

A vállalat Magyarországon is szorgalmazza az új frekvenciasávok kialakítását és végez az 5.5G fejlesztésével kapcsolatos kutatásokat.

Az 5G alapvető funkciója az emberek összekapcsolása, s a technológiára épülő alkalmazások 2030-ig egyre inkább elmossák a fizikai és virtuális világ közötti kapcsolatot.

Ám a jövő technológiai újításainak megvalósításához a mobilkommunikációnak még nagyobb sebességre kell kapcsolnia: az átlagos internetes letöltési sebességnek a mai 4K-s video streaminget támogató 120 Mbit/s-ról a 16K-s videózáshoz szükséges 2 Gbit/s-re kell emelkednie.

Az újabb alkalmazásokhoz a sávszélesség növelésén kívül alacsonyabb késleltetésekre is szükség lesz. A kétirányú kommunikáció teljes késleltetését a jelenlegi 20 ms-ről 5 ms-re kell csökkenteni. Mindezen követelmények teljesítése érdekében az 5G-nek folyamatosan fejlődnie kell.

Az 5G még legalább egy évtizedig velünk marad

„A múltban a mobilkommunikációs technológia minden újítása körülbelül egy évtizedig uralkodott, mielőtt egy új szabvány felváltotta volna. Az 5G 2030-ra a legfontosabb mobilkommunikációs technológiává válik és várhatóan 2040-ig lesz üzemben. A 2G, 3G és 4G fejlesztési története az elmúlt 30 évben azt mutatja, hogy az egyes generációkban is folyamatos fejlődésre van szükség, hogy kiaknázhassuk a technológia kínálta lehetőségeket” – erről beszélt David Wang a 2020-as Global Mobile Broadband Forum (Globális Mobil Szélessávú Fórum – MBBF) konferencián.

A Huawei víziója az 5.5G, amely a három jelenleg szabványosított modell – a Fejlett mobil szélessáv (eMBB), a masszív gép típusú kommunikáció (mMTC), és a nagy megbízhatóságú alacsony késleltetésű kommunikáció (URLLC) továbbfejlesztését és három újabbal való kiegészítését jelenti.

Wang kiemelte, hogy a fejlesztések javíthatják a valós idejű interakciós élményt a felhasználók számára, valamint a mobil IoT-k képességeit, és új területeket fedezhetnek fel, ideértve az Uplink központú szélessávú kommunikációt (UCBC), a valós idejű szélessávú kommunikációt (RTBC), valamint a harmonizált kommunikációt és érzékelést (HCS). Az 5.5G tehát hárommal több területet fed majd le, mint az 5G. Ezek a Feltöltés Centrikus Szélessávú kommunikáció (UCBC), a Valós idejű Szélessávú kommunikáció (RTBC) és a Harmonizált Kommunikáció és Érzékelés (HCS).

5.5G = hatékonyabb gyártás, holografikus alkalmazások és autonóm járművek

Az UCBC felgyorsítja az ipar fejlesztését. Az 5G képességek alapjaira épülő technológia lehetővé teszi a feltöltési sávszélesség tízszeres növekedését. Ezzel lehetőség nyílik olyan alkalmazások megvalósítására, amelyekben a gépi adatfeldolgozáshoz nagy mennyiségű képi adatot kell feltölteni. Ezzel az iparban számos folyamatot, például a gyártást vagy a logisztikát sokkal hatékonyabbá lehet tenni.

Az RTBC egyszerre támogatja a nagy sávszélességet és az alacsony késleltetést. A cél a sávszélesség tízszeres növekedésének elérése adott késleltetéssel és magas szintű megbízhatósággal. Ez magával ragadó élményt nyújthat a felhasználóknak, amikor kapcsolatba lépnek a virtuális világgal. Interaktív 3D-s vagy holografikus alkalmazások valós használatát teszi lehetővé például a játékok vagy a videókonferenciák esetében, de a távorvoslásban is nagy segítséget nyújthat.

A HCS-t úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a csatlakoztatott autók és drónok számára az önvezetési funkciókat. A Massive MIMO nyaláb szkennelési megoldásának használatával a HCS kommunikációs és érzékelési funkciókat egyaránt el tud látni. Ezzel akár beltéri pozicionálásra is használható.

A fenti 5.5G funkciók megvalósításához több, 100 GHz alatti spektrumra van szükség, hogy a le- és feltöltési sávok szétválaszthatók legyenek, illetve akár a teljes elérhető sávban össze lehessen fogni a vivőfrekvenciákat a nagyobb sávszélesség eléréséhez.

Magyarországon is készítik elő az új frekvenciasávokat

Az 5G korszak több frekvenciasávot, és több típusú eszközt, szolgáltatást és felhasználót kapcsol össze, mint bármely korábbi technológia. Az 5.5G-nek ezért teljes mértékben össze kell fonódnia a mesterséges intelligencia használatával, hogy ezen komplex folyamatokat kezelni tudja.

David Wang a Huawei nevében három javaslattal állt elő. Az ipar valamennyi szereplőjének a lehető leghamarabb el kell kezdenie az 5,5G-szabványositási munkálatait a 3GPP keretein belül.

Másodszor, a távközlési iparnak együtt kell működnie, hogy a lehető legtöbbet kihasználva a 100 GHz alatti spektrumból, az 5G jobb hálózati adottságaival tovább fejlessze a Dolgok Internetét (IoT).

Harmadszor, az iparági szereplőknek további specifikus 5G alkalmazásokat kell kidolgozniuk az egyes vertikumokkal, hogy felgyorsítsák azok digitális átalakulását.

„A további, 100 GHz alatti 5G frekvenciasávok használatának előkészítését már Magyarországon is megkezdte a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság – és a Huawei igyekszik ezt a folyamatot mindenben támogatni a nemzetközi tapasztalatok megosztásával” – mondta el Bóday Tamás, integrált megoldásokért felelős igazgató.

A Huawei Technologies Hungary szakértője hozzátette, hogy a vállalat közelmúltban átadott budapesti fejlesztőközpontjában kifejezetten mesterséges intelligencia alkalmazásokkal foglalkoznak, amelyek szorosan integrálódnak az 5.5G fejlesztésekhez.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!