Meddőség ellen

2021.08.30. 06:30

A gyermekre vágyókat ingyenes chatrobot segíti – éjjel-nappal

A meddőséggel kapcsolatban rengeteg a kérdés, de sokak nem merik feltenni ezeket: ezért anonim elven működő chatbot segíti mindazokat, akik „személytelenül” szeretnének tájékozódni a gyermekvállalással kapcsolatos problémákról.

Couple standing together hand in hand on the beach

Forrás: Freepik

Fotó: Wavebreak Media LTD

A Merck megbízásából fejlesztett Családért.hu Info Center jelentős lépés afelé, hogy az érintettek időben hozzájussanak ahhoz a vizsgálati és terápiás segítséghez, amely

az állami finanszírozásnak köszönhetően immár széles körben ingyenesen áll a meddőségi problémával küzdők rendelkezésére.

Minden hetedik párt érinti ma Magyarországon a meddőség problémája, amelyet a szükséges vizsgálatokkal és a lehetséges kezelésekkel kapcsolatos információhiány is súlyosbít.

Az edukáció indokoltságát jól jelzik a számok: a megkérdezettek mindössze 12%-a véli úgy, hogy egészségügyi problémák állhatnak a gyermekáldás elmaradásának hátterében, ellenben 81%-uk nem is gondolt a szűrésre – 8%-uk bár gondolt, végül nem ment el a vizsgálatra. Ennek oka, hogy sokan „nem mernek” vagy nem akarnak orvoshoz fordulni, pedig az idő nem nekik dolgozik: a nők esetében 35 év felett egészségügyi okok nélkül is jelentősen csökken a teherbe esés esélye.

Ezért vár jelentős szerep a Merck által kifejlesztett,

ide kattintva éjjel-nappal anonim módon igénybe vehető

Családért.hu Info Centerre, amely egyszerű, közérthető módon válaszolja meg az érintettek kérdéseit, onnantól kezdve, hogy mikor érdemes meddőségre gyanakodni, egészen odáig, hogy milyen vizsgálatokra lehet szükség, és milyen kezelések érhetőek el ma Magyarországon.

A csaladert.hu bemutató sajtótájékoztató résztvevői – Volenszki Víta klinikai szakpszichológus, dr. Toldy-Schedel Emil, az Egyházi Kórházak Egyesületének elnöke, dr. Csongvai Csaba, a Merck orvosigazgatója és dr. Balogh István, a Budai Irgalmasrendi Kórház andrológiai szakambulancia vezetője – egyetértettek abban, hogy a megoldáshoz elengedhetetlen az információkhoz való hozzáférés biztosítása, különösen annak tükrében, hogy az elmúlt hónapokban áttörés következett be az ellátások hozzáférhetőségét illetően, hiszen

a meddőségi kezelések ma már ingyenesen elérhetők hazánkban a kijelölt centrumokban.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!