Ország-világ

2021.10.04. 19:22

Leállt a Facebook és a Instagram, a Messenger sem működik (frissítve)

Úgy tűnik, világméretű problémáról van szó.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hétfőn este összeomlott a Facebook, az Instagram és a Messenger, valamint a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás sem működik. A telefonos applikációk több felhasználónál megnyílnak, csak a friss tartalmat nem töltik be, másoknál ugyanakkor teljesen leállt a rendszer.

A visszajelzésekből úgy tűnik, világméretű leállásról van szó.

A Downdetector szerint a hazai Telekom felhasználói is érzékelték a problémát, valamint a Telenor, a Digi, a Netflix és a Vodafone is problémákkal küzd.

A Facebooknál és az általa tulajdonolt hasonló platformoknál igen ritkán tapasztalható ehhez hasonló nagy leállás (kisebbek előfordulnak), legutóbb 2019-ben állt le a Facebook egy órára, a hibát akkor a Magyar Nemzet szerint egy rutinellenőrzés számlájára írták. A társaság nem közölte, hogy mi okozhatja a szolgáltatás kimaradását.

A Facebook kommunikációs igazgatója, Andy Stone a Twitteren csak annyit írt, tudnak róla, hogy „néhány embernél” fellépett a probléma, és dolgoznak az elhárításán.

We’re aware that some people are having trouble accessing our apps and products. We’re working to get things back to normal as quickly as possible, and we apologize for any inconvenience.

A vállalat arról is beszámolt, hogy a belső – az alkalmazottak által használt – rendszereik is összeomlottak.

A Facebook és platformjainak globális leállása nem sokkal az után következett be, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek – állítása szerint – bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.

Címkék#Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!