Mesterséges intelligenciával

2021.10.11. 14:52

Levertség, fejfájás, gyomor- és ízületi panaszok – ezekre kerestünk

Minden korosztályban a krónikus fáradtságra panaszkodtak a legtöbben az év első felében a Dokio tünetellenőrző online rendszere alapján.

Forrás: Shutterstock

Az egészségük iránt érdeklődők több mint harmadánál a dohányzás vagy túlsúly állhat a panaszok hátterében.

A 2020-as év végén indult el a Dokio.hu hazai fejlesztésű magánorvos kereső és időpontfoglaló rendszer, amelyen,

Magyarországon elsőként egy fejlett, mesterséges intelligenciát is használó tünetellenőrző rendszer

is segíti a panaszokat okozó betegségek feltárását és a megfelelő szakorvos kiválasztását.

A Dokio alkalmazást fejlesztő Egészségplatform Kft. ügyvezetője, Radnóczi Gergely ismertette a tünetellenőrző rendszerben eddig megadott adatok alapján készült kutatás eredményét. Az alkalmazáson keresztül, a kevesebb, mint egy éves működése óta már több mint 100 ezer ember ellenőrizte a tüneteit. A decemberi indulás óta az elmúlt hónapokban leggyakrabban fáradtságot és a fejfájást jelölték meg panaszként a felhasználók.

„A Dokio tünetellenőrzője a részletes és alaposan összeállított kérdéssornak köszönhetően a felhasználó összes felmerülő panaszát rögzíti, majd tünet együtteseket és kockázati tényezőket figyelembe véve adja meg a lehetséges okokat és irányítja a felhasználót a megfelelő szakorvoshoz.” – mondta Radnóczi Gergely. „A tünetellenőrző az elmúlt hónapban a leggyakrabban tenziós fejfájásra gyanakodott – ezt leginkább a stressz és az alváshiány váltja ki. Valószínűleg nem véletlen, hogy a járvány harmadik hulláma alatt ilyen sokan panaszkodtak hasonló tünetekre, hiszen több más kutatás is rámutatott, hogy a karantén időszak és a bezártság gyakori velejárója a kevesebb alvás és megnövekedett stressz-szint.”

A keresett tünetek alapján az első két helyen minden korosztálynál a fáradtság és a fejfájás állt.

Ezen kívül sokan kerestek rá emésztőrendszeri panaszokra, például hasi fájdalomra, puffadásra, hányingerre. Kivételt képeznek ez alól a 60 év fölöttiek, akik a legtöbbször ízületi fájdalmakra, mozgásszervi problémákra panaszkodtak, minél idősebb korosztályról beszélünk, annál gyakrabban.

„Az elmúlt időszakban gyakran keresett tünetek között voltak a nátha és egyéb megfázásos tünetek, amik akár egy COVID-fertőzésre utalhatnak. Ugyanakkor a COVID-fertőzés csak az orvosoknál elérhető PCR- vagy antigén teszttel állapítható meg, az online tünetellenőrzés nem elegendő, hiszen a betegség tünetei hasonlítanak más fertőzésekhez” – osztotta meg Radnóczi Gergely. A Dokio ügyvezetője hozzátette, hogy akinél felmerül a fertőzés gyanúja, az mindenképpen végeztessen el egy klinikai tesztet.

Ahhoz, hogy minél pontosabb eredményt adjon, a panaszok mellett a Dokio tünetellenőrzője a kockázati tényezőkre is rákérdez. A felhasználók 40 százaléka jelölt meg magas testtömegindexet (túlsúlyt vagy bizonyos fokú elhízást), 37,8 százalék pedig dohányzást. Ezek a magas arányok összhangban vannak az országos átlaggal: felmérések szerint a magyar felnőttek mintegy 28 százaléka dohányzik, és 58 százaléka túlsúllyal küzd.

Az országos statisztikák alapján a férfiaknál még rosszabbak az arányok, ennek ellenére a férfiak átlagosan kevesebbet foglalkoznak az egészségükkel, és ritkábban mennek el szűrővizsgálatokra, mint a nők. Ezt tükrözik a Dokio adatai is: a tünetellenőrzőt 70%-ban nők használták 2021 január és május között.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!