A viszont (nem) látásra

2021.11.03. 14:54

Bummm: a Facebook leállítja az arcfelismerő rendszerét

Úgy tűnik, ezt feladták: több mint egymilliárd embert érintő adatokat ígérnek eltávolítani a szervereikről.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Facebook a társadalmi aggályokra és szabályozási bizonytalanságokra hivatkozva még ebben a hónapban leállítja arcfelismerő rendszerét (magyarul itt olvashatunk róla), és törli több mint egymilliárd felhasználó arcfelismerési adatait – közölte a vállalat kedden.

A Facebook alkalmazás naponta aktív felhasználóinak több mint egyharmada választotta az arcfelismerő beállítását – közölte a közösségi hálózat blogbejegyzésében, melynek címében finomkodóan „update”-nek nevezi a döntést.

„Számos aggály merül fel az arcfelismerő technológia társadalomban elfoglalt helyével kapcsolatban, és a szabályozó hatóságok még mindig azon vannak, hogy egyértelmű szabályokat alkossanak a használatára vonatkozóan” – írta Jerome Pesenti, a Facebook újonnan elnevezett anyavállalata, a Meta mesterséges intelligenciáért felelős alelnöke. „E folyamatos bizonytalanság közepette úgy véljük, hogy az arcfelismerés használatát a felhasználási esetek szűk körére kell korlátozni.”

Pesenti szerint a változás azt is jelenti, hogy a vakok és gyengénlátók számára készült fényképek automatikus leírásai többé nem tartalmazzák a képeken szereplő személyek nevét.

Ez a lépés végre elmozdulást jelent attól az ellentmondásos technológiától, amelyet a Facebook beépített a termékeibe, és amely lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy automatikus értesítéseket kapjanak, ha mások által közzétett fotókon és videókon jelennek meg.

Az arcfelismerő technológia, amely az arc szkennelését azonosítható adatokká alakítja át, egyre nagyobb adatvédelmi és polgárjogi aggályokat vet fel.

A technológia ráadásul igencsak hajlamos hibázni például színes bőrűek esetén. Mint egy korábbi tanulmányból kiderült, 28 amerikai kongresszusi képviselőt, akiknek nagyjából 40%-a színesbőrű volt, tévesen azonosítottak letartóztatási képekkel egy teszt keretében.

Szövetségi szabályozás hiányában a városok és államok elkezdték betiltani a rendőrség és az amerikai kormányzat által használt arcfelismerő rendszereket. 2019-ben San Francisco volt az első város, amely megtiltotta a technológia kormányzati használatát. Mások is követték, köztük Jackson, Mississippi, Portland, Oregon, Boston, Cambridge, Springfield és Massachusetts. A nyáron Maine államban léptették életbe a technológia egyik legszigorúbb tilalmát.

Még az év elején egy bíróság 650 millió dolláros egyezséget hagyott jóvá egy csoportos perben, amely a Facebook arcfelismerő technológiájának a fotómegjelölő funkcióban való felhasználásával volt kapcsolatban.

A funkció a korábban feltöltött fotók beolvasása alapján generálja a javasolt címkéket, hogy az újonnan feltöltött képeken szereplő személyeket egyeztesse.

A perben azt állították, hogy a szkenneléseket a felhasználó beleegyezése nélkül készítették, és megsértették az Illinois állambeli biometrikus adatok védelméről szóló törvényt, amely az arcfelismerést, az ujjlenyomatvételt és más biometrikus technológiákat szabályozza.

A Facebook azt fontolgatta, hogy az arcfelismerést más termékeibe, például az okosszemüvegébe is beépíti. Az arcfelismerést szerintük például arra lehetne használni, hogy segítsenek kitalálni azoknak az embereknek a nevét, akiket hirtelen nem tudunk beazonosítani. A vállalat munkatársai azonban aggodalmukat fejezték ki, hogy a technológiával „zaklatók” visszaélhetnek. Így aztán a Facebook első okosszemüvege, a Ray-Ban Stories nem tartalmaz arcfelismerő technológiát.

Adatvédelmi és polgárjogi csoportok megtapsolták a Facebook lépését.

„Jó kezdet az arcfelismerő technológia veszélyes felhasználásának megszüntetéséhez. Most itt az ideje, hogy végrehajtható szabályok lépjenek életbe, amelyek megtiltják a vállalatoknak, hogy a beleegyezésünk nélkül szkenneljék az arcunkat. A Kongresszusra várunk.” – írta az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió egy tweetjében.

Az Electronic Frontier Foundation szerint a lépés „nagyszerű hír a Facebook-felhasználóknak és a jogellenes technológiával szemben fellépő globális mozgalomnak”.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!