Csinos haszonkulcs

2022.04.20. 14:39

Ezért tolja a Facebook a metaverzumokat a felhasználókra?

A Facebook anyavállalata, a Meta bejelentette, akár 47,5%-os részesedést is szed a Horizon Worlds virtuális valóságplatformján lévő digitális eszközök eladásából.

A Horizon Worlds (korábban Facebook Horizon) egy elvileg ingyenes, virtuális valóságra épülő, online videójáték, amely lehetővé teszi az embereknek, hogy virtuális világokat – úgynevezett metaverzumokat – építsenek és fedezzenek fel. A Meta még december 9-én tette közzé a játékot az Oculus VR headsetek tulajdonosainak (az Oculust a Meta gyártja) az Egyesült Államokban és Kanadában. További országokban később lesz elérhető.

A közösségi médiaóriás most egy blogbejegyzésben jelentette be, hogy lehetővé teszi számos Horizon Worlds alkotónak, hogy virtuális eszközöket, így NFT-ket is értékesítsenek az általuk épített világokon belül. Azt azonban akkor nem említették a posztban, hogy a Meta mennyit kér majd az alkotóktól az áruk eladásáért.

A Meta szóvivője most megerősítette a CNBC-nek, hogy

a Meta minden egyes tranzakció után legfeljebb 47,5%-os részesedést vesz fel.

Ez magában foglal egy 30%-os „hardverplatform-díjat” a Meta Quest Store-on keresztül történő eladásokért, ahol a vállalat a virtuális valóság fejhallgatóihoz készült alkalmazásokat és játékokat értékesíti. Ezen felül a Horizon Worlds 17,5%-os díjat számít fel.

A részesedés mértéke feldühítette az NFT közösség néhány tagját. A Twitterre dőlnek ki az „Utállak Facebook”, a „Facebook a Facebooknak dolgozik”, valamint a „ha Meta az NFT eladások 47,5%-át akarja, akkor beszélnie kell az adóhatósággal, mert neki még ennyi sem jut az adók után” jellegű posztok.

Az NFT piactér, az OpenSea 2,5%-os részesedést kér minden tranzakcióból, míg a rivális LooksRare csak 2%-ot.

Az elmúlt hónapokban vállalatok és magánszemélyek a művészettől kezdve az ingatlanokig mindent felvásároltak a virtuális világokban olyan platformokon, mint a Decentraland és a The SandBox. A hip-hop sztár Snoop Dogg virtuális földet vásárolt, egy rajongó pedig decemberben 450 000 dollárt fizetett azért, hogy megvegye a mellette lévő virtuális telket a The Sandboxon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!